RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro · Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (2023)

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (1)

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (2)

1

RO

INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE ŞI ÎNTREŢINERE

Stimate client! Vă mulţumim pentru achiziţionarea unui aparat din noua noastră gamă de aragazuri. Sperăm că următoarele informaţii vă vor ajuta să vă familiarizaţi cu caracteristicile acestui aparat, pentru a-l utiliza în siguranţă. Sperăm că acest produs vă va fi de folos mult timp.

RECOMANDĂRI IMPORTANTE

Acest aparat nu este conectat la o hotă. Aparatul trebuie instalat şi conectat conform instrucţiunilor de instalare. O atenţie specială trebuie acordată cerinţelor privind ventilarea încăperii.

Verificaţi dacă tipul de gaz menţionat pe aparat este acelaşi cu tipul de gaz furnizat de reţeaua dvs. locală de distribuţie. Tipul de gaz este indicat pe plăcuţă.

Produsul este asamblat de către producător pentru a funcţiona cu gaz natural G20 (20 mbar).

Numai persoanele autorizate pot face reparaţii, reglări, sau pot efectua trecerea la un alt tip de gaz (vezi certificatul de garanţie).

Asiguraţi-vă că în certificatul de garanţie este confirmată instalarea aragazului sau trecerea la un alt tip de gaz. Fără această confirmare nu veţi avea dreptul la reparaţii în garanţie.

Nu puneţi nici un fel de material inflamabil în partea de jos a aparatului.

Aparatul poate fi folosit doar pentru prepararea mâncării. În cazul în care este folosit în alte scopuri, poate dăuna sănătăţii dvs. sau se poate defecta. Garanţia nu se aplică în cazul unor defecţiuni apărute ca urmare a utilizării defectuoase a produsului.

Vă recomandăm ca la fiecare doi ani să apelaţi la o perosoană autorizată pentru o verificare a produsului şi o curăţare profesională. Acest lucru va prelungi durata de viaţă a produsului dvs.

În cazul în care simţiţi un miros de gaz, închideţi robinetul de gaz şi opriţi imediat alimentarea cu gaz a aparatului. Aparatul poate fi utilizat numai după ce cauza scăpării de gaz a fost identificată şi rezolvată de către o persoană autorizată, iar camera a fost ventilată.

Atunci când se foloseşte un aragaz cu gaz, în încăpere se formează umezeală şi căldură. Asiguraţi-vă că încăperea este suficient de aerisită: lăsaţi un geam deschis sau folosiţi o instalaţie mecanică de ventilare (o hotă cu extracţie mecanică). În cazul unei utilizări îndelungate a aparatului, trebuie să aerisiţi camera, deschizând geamul sau utilizând o hotă cu ventilator mecanic.

Pentru acest aparat este necesar să se asigure o admisie minimă de aer de 2 m3/h pentru fiecare kW putere.

Este interzis să testaţi scurgerile de gaz cu flacără deschisă!

Dacă observaţi o defecţiune la instalaţia de gaz, nu încercaţi să o reparaţi singur; scoateţi aparatul din funcţiune şi chemaţi service-ul autorizat.

În cazul în care nu veţi folosi aparatul mai mult de trei zile, opriţi robinetul de gaz. În cazul în care aparatul nu va fi folosit mai mult de 3 luni, vă recomandăm să îl testaţi înainte de a-l utiliza din nou.

În cazul în care în încăperea în care se află aparatul sunt emisii de substanţe periculoase care pot provoca incendii (de ex. adeziv de linoleum sau PVC, vopsea etc.), acesta trebuie scos din funcţiune atât timp cât riscul persistă.

Nici un fel de obiect inflamabil nu trebuie pus pe aparat sau în apropierea aparatului (distanţa sigură este de 750 mm în direcţia radiaţiei principale şi 100 mm în celelalte direcţii).

Nu folosiţi pentru gătit instrumente şi vase deteriorate.

Aparatul nu trebuie instalat pe un piedestal.

Producătorul nu recomandă utilizarea de echipamente adiţionale cum ar fi protecţia împotriva stingerii flăcării sau pentru creşterea eficienţei.

Nu mutaţi aragazul ţinându-l de plită.

Producătorul nu este responsabil de nici o defecţiune cauzată de nerespectarea acestor instrucţiuni şi recomandări.

Pentru a curăţa aparatul nu utilizaţi agenţi de curăţare sub presiune.

Zidul în faţa căruia va fi aşezat aragazul nu trebuie să fie acoperit cu un material inflamabil.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (3)

2

NOTĂ Producătorul îşi rezervă dreptul de a efectua mici schimbări în instrucţiunile de utilizare, ca urmare a modificărilor de ordin tehnologic sau a inovaţiilor.

Fiecare model de aragaz este echipat cu accesoriile sale. Accesoriile adiţionale (grătar, tăvi de coacere, tigăi, picioruşe reglabile) se pot cumpăra de la magazinele GORENJE sau de la unităţile de service

PANOUL DE COMANDĂ

G 51101 I0

GI 52190 I

G 51101 I, GI 52101 I

1. Butonul de comandă al arzătorului stâng din faţă 2. Butonul de comandă al arzătorului stâng din spate 3. Butonul de comandă al arzătorului drept din spate 4. Butonul de comandă al arzătorului drept din faţă

5. Butonul de comandă al robinetului cuptorului 6. Întrerupătorul de aprindere de înaltă presiune 7. Iluminare 8. Frigare rotitoare

ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE

Înainte de prima utilizare îndepărtaţi de pe aragaz orice material de ambalare sau protecţie.

Anumite părţi din ambalaj şi aragaz sunt reciclabile. Atunci când doriţi să le îndepărtaţi, respectaţi normele locale.

Înainte de prima utilizare potriviţi termostatul cuptorului la temperatura maximă şi lăsaţi-l aşa cu uşa închisă timp de 30 minute. Asiguraţi-vă că încăperea este bine închisă. Acest procedeu va îndepărta mirosurile neplăcute datorate procesului de producţie.

Asiguraţi-vă că nici un cablu de alimentare de la celelalte aparate din bucătărie nu intră în contact cu plita, uşa cuptorului sau alte părţi fierbinţi ale aragazului.

Producătorul nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele accidente sau defecţiuni cauzate de utilizarea neadecvată a aparatului.

UTILIZARE

ATENŢIE: Acest aparat poate fi utilizat numai de către adulţi, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare. Nu lăsaţi copiii mici să se joace nesupravegheaţi în aceeaşi încăpere cu aparatul.

Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării.

Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai funcţionează.

Tava de coacere pusă pe ghidajele telescopice poate fi încărcată cu cantităţi de până la 3kg, dacă stă pe grătar poate avea până la 7kg.

Farfuriile şi tăvile de coacere nu sunt proiectate pentru păstrarea îndelungată a alimentelor (mai mult de 48 de ore). Pentru a păstra alimentele folosiţi vase potrivite.

Aşezaţi tava în mijlocul falţului, n-o împingeţi până la peretele din spate al cuptorului.

PLITĂ APRINDEREA OCHIURILOR Apăsaţi uşor şi rotiţi butonul arzătorului în direcţia inversă acelor de ceasornic către poziţi a “PUTERE MAXIMĂ”. Aprindeţi gazul cu chibritul sau alt dispozitiv de aprindere

potrivit.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (4)

3

APRINDEREA OCHIURILOR Apăsaţi uşor butonul şi rotiţi-l în direcţia inversă acelor de ceasornic către poziţia “PUTERE MAXIMĂ”. Cu cealaltă mână apăsaţi butonul de aprindere de pe panoul de

comenzi şi ţineţi-l apăsat până porneşte ochiul.

APRINDEREA OCHIURILOR CU BUTONUL DE APRINDERE CU VOLTAJ RIDICAT Apăsaţi uşor butonul şi rotiţi-l în direcţia inversă acelor de ceasornic către poziţia “PUTERE MAXIMĂ”. Apoi, apăsaţi butonul către panoul de comenzi până la o poziţie limită. Sistemul de aprindere va porni ochiul. După ce se aprinde ochiul, ţineţi butonul apăsat la poziţia limită timp de 5 secunde până se încălzeşte senzorul.

Eliberaţi butonul şi verificaţi dacă s-a aprins ochiul. Dacă flacăra se stinge după ce aţi dat drumul butonului, repetaţi procedura. Apoi potriviţi butonul în poziţia dorită.

OPRIREA OCHIURILOR Rotiţi arzătorul către poziţia “ ÎNCHIS” şi verificaţi dacă flacăra s-a stins.

GĂTITUL Utilizaţi vase mai scunde şi mai largi. Aveţi grijă ca flacăra să nu depăşească marginea vasului.

Aparatul este echipat cu ochiuri de diferite dimensiuni. Pentru o utilizare economică a gazului utilizaţi vase cu următoarele diametre: - ochi mic de la Ø 120 la Ø 160 mm, - ochi mediu de la Ø 160 la Ø 220 mm,

- ochi mare de la Ø 220 la Ø 280 mm.

Prin rotirea butonului se poate controla puterea de încălzire (dimensiunea flăcării) între poziţia “PUTERE MAXIMĂ” şi “PUTERE MINIMĂ - ECONOMIC”. Pentru a ajunge la poziţia “PUTERE MINIMĂ - ECONOMIC” butonul trebuie rotit cât mai mult către stânga. După ce mâncarea începe să fiarbă, puterea poate fi descrescută până la o valoare suficientă pentru menţinerea fierberii.

ATENŢIE: Înainte de ridicarea capacului trebuie să curăţaţi orice lichid de pe suprafaţa lui.

Nu închideţi capacul dacă ochiurile sunt încă fierbinţi!

INSTRUCŢIUNI DE UTIL IZARE A CAPACULUI DE STICLĂ

ATENŢIE! Capacul de sticlă se poate crăpa atunci când este încălzit. Înainte de a închide capacul, opriţi toate ochiurile.

Înainte de a utiliza capacul de sticlă citiţi instrucţiunile de mai jos pentru a împiedica deteriorarea sau distrugerea lui:

Nu porniţi ochiurile când capacul este închis.

Nu folosiţi capacul închis pe post de blat de lucru.

Deschideţi capacul cum trebuie, până la capăt.

Încercaţi să evitaţi contactul dintre vasele în care se găteşte şi capacul de sticlă.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (5)

4

Atunci când închideţi capacul, nu-i daţi drumul din mână până nu ajunge la poziţia de închidere.

Ştergeţi imediat capacul după ce terminaţi de gătit şi după ce se răceşte aragazul.

Atunci când curăţaţi capacul nu folosiţi detergenţi abrazivi, care pot decolora şi zgâria suprafaţa sticlei.

UTILIZAREA CUPTORULUI

Alimentarea cu gaz a cuptorului este controlată de un robinet protejat de un senzor termoelectric al flăcării. Puterea ochiului de la cuptor, precum şi temperatura din cuptor pot fi controlate de la buton, de la poziţia “PUTERE MAXIMĂ” şi “ PUTERE MINIMĂ - ECONOMIC”

Alimentarea cu gaz a cuptorului este controlată de un selector al temperaturii cu senzor termoelectric al flăcării. Puterea ochiului de la cuptor, precum şi temperatura din cuptor

pot fi controlate de la buton, de la poziţiile 8 – 1.

APRINDEREA OCHIULUI DE LA CUPTOR Deschideţi uşa cuptorului. Fixaţi butonul arzătorului la poziţia “MAXIMUM” şi apăsaţi-l uşor către panoul de comenzi până la poziţia limită. În acelaşi timp ţineţi un chibrit aprins la deschiderea din partea de jos a cuptorului.

DESCHIDEŢI UŞA CUPTORULUI Fixaţi butonul termostatului de la cuptor la poziţia “8” şi apăsaţi-l uşor către poziţia limită. În acelaşi timp apropiaţi un chibrit la ochiul din partea de jos a cuptorului. După ce aprindeţi ochiul ţineţi butonul apăsat către poziţia limită spre panoul de comenzi timp de 5 secunde, până când senzorul flăcării se încălzeşte.

Eliberaţi butonul şi verificaţi dacă ochiul este aprins. Dacă se stinge flacăra după ce daţi drumul butonului, repetaţi întreaga procedură de aprindere. Apoi potriviţi butonul în

poziţia pe care o doriţi.

IMPORTANT: Dacă ochiul nu se aprinde după 10 secunde, deschideţi uşa cuptorului şi aşteptaţi 5 minute până să încercaţi din nou.

PREPARAREA MÂNCĂRII Cuptorul trebuie încălzit cam 10-15 minute înainte de a pune în interior mâncare pe bază de aluat.

Butonul cuptorului este setat la poziţia “PUTERE MAXIMĂ”.

După încălzirea în prealabil a cuptorul, puneţi mâncarea în interior.

Pentru a găti cu “PUTERE MAXIMĂ”, trebuie să luaţi în considerare tipul şi greutatea mâncării.

Setaţi apoi butonul cuptorului la poziţia “PUTERE MINIMĂ - ECONOMIC” şi continuaţi să gătiţi.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (6)

5

APRINDEREA OCHIULUI DE LA CUPTOR Deschideţi uşa cuptorului.

Butonul cuptorului este setat la poziţia “8”. După ce încălziţi cuptorul şi după ce setaţi butonul termostat la temperatura dorită, puneţi mâncarea în cuptor. Temperatura

selectată va fi menţinută automat pe timpul coacerii.

Trebuie să verificaţi dacă setarea termostatului este corectă pentru mâncare şi pentru tipul de coacere selectat.

Butonul cuptorului este setat la poziţia “8”. După ce încălziţi cuptorul şi după ce setaţi butonul termostat la temperatura dorită, puneţi mâncarea în cuptor. Temperatura

selectată va fi menţinută automat pe timpul coacerii.

Trebuie să verificaţi dacă setarea termostatului este corectă pentru mâncare şi pentru tipul de coacere selectat.

Tava sau tigaia de gătit cu mâncare poate fi pusă pe grătarul de sârmă, introdus la nivelul al doilea de jos al cuptorului.

Din experienţă putem spune că aluatul este bine copt după 25-30 minute, cozonacul după 45 min., iar produsele de patiserie după 12 – 18 min. Aceste perioade sunt orientative, trebuie testate pentru fiecare în parte.

Dacă este posibil, nu deschideţi uşa cuptorului în timpul coacerii. Regimul termic din cuptor ar fi astfel perturbat şi tipul ales de coacere poate dura mai mult sau mâncarea s-ar putea arde.

Dacă constataţi că sunt diferenţe foarte mari între temperatura setată şi temperatura din cuptor, contactaţi service-ul autorizat.

SUGESTIE UTILĂ: Atunci când preparaţi ceva pe bază de aluat cu drojdie, puneţi mâncarea într-o tavă de gătit din aluminiu pe al doilea nivel de jos.

Introducerea de reţea în cuptor

Legătura dintre poziţiile butonului termostat şi temperatura din cuptor pentru diverse tipuri de mâncare

Poziţie buton Temperatură cuptor Fel de mâncare

1 150 – 160° C Păstrare

2 – 3 160 – 180° C Produse de patiserie cu spumă, meringue

3 – 4 180 – 196° C Chec, cozonac, aluat dospit

4 – 5 196 – 212° C Prăjituri, carne macră, vânat

5 – 6 212 – 228° C Carne macră

6 – 7 228 – 244° C Carne grasă, pasăre, porc

8 260°C Foietaj, dulciuri

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (7)

6

GRILL

UTILIZAREA ARZĂTORULUI DE GRILL Potriviţi butonul de la termostatul cuptorului la poziţia “GRILL” şi apăsaţi-l spre panoul de comenzi la poziţia limită.

În acelaşi timp ţineţi un chibrit aprins lângă tavanul cuptorului, sau apăsaţi butonul de aprindere către panoul de comenzi.

După ce ochiul se aprinde, ţineţi butonul apăsat spre panoul de comenzi timp de aproximativ 5 secunde, până când se încălzeşte senzorul de flacără.

Daţi drumul butonului şi verificaţi dacă ochiul funcţionează.

Dacă flacăra se stinge după ce daţi drumul butonului, repetaţi întreaga procedură.

IMPORTANT: Dacă ochiul nu se aprinde după 10 secunde, deschideţi uşa cuptorului şi aşteptaţi 5 minute înainte de următoarea încercare.

UTILIZAREA GRĂTARULUI Pentru a utiliza grill-ul, trebuie să folosiţi şi protecţia pentru butoane care se fixează în cele două cleme în partea de sus a cuptorului.

După aprinderea ochiului pentru grill, puneţi mâncarea pe tavă şi apoi în cuptor.

Pentru grill cele mai bune poziţii sunt nivelurile 2 şi 3 numărând de jos.

Pentru a obţine rezultate cât mai bune, puneţi mâncarea pe partea grătarului cu mai multe bare.

Spaţiul gol al grătarului trebuie poziţionat spre peretele din spate.

La primul nivel de jos puneţi o tavă sau o tigaie pentru a strânge grăsimea ce se scurge.

ATENŢIE! Utilizaţi protecţia pentru butoane atunci când este în funcţiune grill-ul.

După ce fixaţi foaia de protecţie, închideţi uşa de la cuptor.

GRILL CU ROTISOR Setul de rotisor este alcătuit din 1. Suport rotisor - 1 buc. 2. Mâner - 1 buc. 3. Furculiţă de fixare - 2 buc. 4. Rotisor - 1 buc

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (8)

7

ASAMBLAREA SETULUI GRILL Suportul rotisorului trebuie pus în al treilea nivel numărând de jos.

Puneţi tigaia de scurgere în primul nivel de jos.

Asamblaţi rotisorul bucată cu bucată, fixând furculiţa, apoi carnea şi a doua furculiţă în aşa fel încât mâncarea să fie echilibrată pentru o rotire mai uşoară.

Rotisorul pe care se află deja mâncarea trebuie pus în suportul său (rotiţa din faţă trebuie pusă în ghidaj, iar capătul trebuie pus în deschiderea din peretele de la spate).

Rotisorul începe să funcţioneze când apăsaţi întrerupătorul de pe panoul de comenzi.

ATENŢIE Atunci când preparaţi o porţie mai mare de mâncare (pui), asiguraţi-vă că mâncarea este bine fixată pe rotisor, iar acesta este echilibrat, pentru ca rotirea să se facă cu uşurinţă.

Atunci când preparaţi mâncare la grill cu uşa deschisă, trebuie să folosiţi placa de protecţie pentru butoane. Altfel, butoanele se vor topi.

ÎNTREŢINEREA ŞI CURĂŢAREA ARAGAZULUI

Înainte de a începe curăţarea aragazului, deconectaţi-l de la reţeaua de alimentare şi puneţi toate butoanele ochiurilor şi termostatul la poziţia “OFF” şi lăsaţi cuptorul să se

răcească.

SUPRAFAŢA ARAGAZULUI Utilizaţi un burete umed cu detergent special.

Petele de grăsime pot fi îndepărtate cu apă caldă şi detergent special pentru email.

Nu curăţaţi suprafeţele din email cu substanţe abrazive deoarece aceastea pot deteriora permanent suprafaţa aparatului.

PLITA Scoateţi grătarul de pe plită şi spălaţi-l separat în maşina de spălat vasele. După ce îl spălaţi, puneţi-l la loc.

Ridicaţi ochiurile (capac şi distributor) de pe plită şi lăsaţi-le la înmuiat timp de 10 minute în apă caldă cu detergent.

După ce le spălaţi, ştergeţi-le cu grijă şi verificaţi dacă toate crestăturile sunt curate. Puneţi la loc ochiul.

ATENŢIE: Deoarece distribuitorul este fabricat din aliaj de aluminiu, nu vă recomandăm să îl spălaţi în maşina de spălat vasele.

CUPTOR Curăţaţi pereţii cuptorului cu un burete umed cu detergent.

În cazul în care sunt rămăşiţe de mâncare gătită pe pereţii cuptorului, curăţaţi-le cu detergent special pentru email.

După curăţare uscaţi cuptorul cu grijă.

Curăţaţi cuptorul doar atunci când este rece

Nu folosiţi substanţe abrazive, deoarece aceastea pot zgâria suprafaţa din email.

Echipamentul din cuptor trebuie spălat cu un burete şi cu detergent, sau în maşina de spălat vasele (grătar, tigaie etc.), sau cu ajutorul unui detergent special pentru îndepărtarea petelor rezistente.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (9)

8

SCHIMBAREA BECULUI DIN CUPTOR Puneţi toate butoanele pe poziţia “off” şi deconectaţi aparatul de la reţeaua de alimentare.

Deşurubaţi capacul de la becul din cuptor rotind spre stânga.

Deşurubaţi becul defect şi înlocuiţi-l cu unul bun.

Montaţi la loc capacul de la bec.

ATENŢIE Pentru iluminare este nevoie să folosiţi un bec T 300° C, E 14, 230 - 240 V, 25 W. 1. Capac de sticla 2. Lampa 3. Manşetă 4. Perete din spate

CONDIŢII ŞI TERMENI DE GARANŢIE

În cazul unor defecţiuni apărute în perioada garanţiei, nu încercaţi să le remediaţi singur. Vorbiţi cu dealerul autorizat sau cu magazinul de unde aţi cumpărat acest aparat şi

asiguraţi-vă că aveţi Certificatul de Garanţie. Nu uitaţi însă că în cazul unui certificat greşit completat cererea dvs. este nulă.

ATENŢIE: Atunci când vi se livrează aragazul, acesta este împachetat în materiale de protecţie ce pot fi reciclate.

DEZAMBALAREA ŞI ÎNEPĂRTAREA AMBALAJULUI

Duceţi ambalajele la punctele de reciclare din localitatea dvs. Carton ondulat, hârtie de împachetat - se vor vinde la locurile de colectare se arunc - în pubelele speciale pentru hârtie Părţile din lemn - alte utilizări - în locurile special amenajate de municipalitate pentru astfel de resturi menajere Folie de împachetat şi pungi - se aruncă în pubelele speciale pentru bucăţi din plastic.

ÎNDEPĂRTAREA APARATULUI LA SFÂRŞITUL PERIOADEI DE VIAŢĂ

Aparatul conţine piese importante ce ar putea fi refolosite sau reciclate. Când doriţi să vă debarasaţi de el, puteţi să îl vindeţi unităţilor care colectează materialele reciclabile.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (10)

9

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE SI SETARE

Instalarea, operaţiunile de service şi întreţinere trebuie făcute de persoane competente şi autorizate conform normelor în vigoare. Instalarea aparatului trebuie confirmată pe certificatul de garanţie. Aparatul trebuie instalat conform normelor în vigoare, în încăperi bine ventilate.

AVERTIZARE IMPORTANTĂ! În cazul în care doriţi să mutaţi sau să manevraţi aparatul, trebuie să opriţi alimentarea cu gaz şi electricitate. Atunci când se instaleaza aparatul, trebuie testate următoarele:

un test pentru a se verifica dacă există scurgeri de gaz la conexiunea cu reţeaua de gaz şi dacă conexiunea electrică este corectă,

un test pentru ochiuri şi reglarea lor (arzător cuptor, economia de energie, senzori termoelectrici),

un test pentru toate funcţiile aparatului şi familiarizarea utilizatorului cu întreţinerea şi operaţiunile de service.

POZIŢIONAREA ARAGAZULUI

Instalarea, operaţiunile de service şi întreţinere trebuie făcute de persoane competente şi autorizate conform normelor în vigoare. Aparatul este proiectat pentru a fi plasat în bucătărie. Aragazul poate fi pus într-o bucătărie obişnuită, într-o încăpere unde spaţiul minim este de 20m

3.

Într-un spaţiu mai mic (min. 15m3) este neapărat nevoie de o hotă. Aragazul poate fi

pus pe orice tip de podea (din punct de vedere al rezistenţei termice), dar nu trebuie pus pe un piedestal. “X” – o distanţă minimă de 750 mm, conform indicaţiilor producătorului.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (11)

10

CONECTAREA LA RETEAUA DE GAZ

ŢEAVA DE ALIMENTARE CU GAZ Doar o persoană autorizată poate face conexiunea dintre aragaz şi ţeava de alimentare cu gaz, iar acest lucru trebuie făcut conform standardelor locale. Robinetul de

închidere a gazului trebuie montat într-un loc accesibil pe ţeava de alimentare cu gaz, înainte de conexiunea cu aragazul.

ATENŢIE: Atunci când se lucrează cu linia de gaz a aragazului (de ex. când se conectează la sistemul de distribuire a gazului), utilizaţi o cheie pentru a susţine capul ţevii, astfel încât să

nu se deformeze.

CONEXIUNE LA REŢEAUA DE GAZ NATURAL Aceasta conexiune trebuie făcută în conformitate cu normele şi standardele în vigoare. În cazul în care presiunea gazului este prea mare, folosiţi un regulator de gaze.

CONEXIUNE LA REŢEAUA DE GPL Cuplajul special pentru GPL trebuie instalat la 1/2" din ţeava de conectare.

CONEXIUNE CU FURTUN FLEXIBIL Din motive de siguranţă folosiţi un furtun certificat în concordanţă cu standardele locale şi cu o lungime recomandată de 1000 - 1500mm. Rezistenţa la căldură a furtunului de conectare trebuie să fie de cel puţin 100° C. Fiecare furtun trebuie să conţină instrucţiuni privind modalitatea de conectare, gradul de încălzire permis, inspecţii, service etc. Aceste instrucţiuni trebuie respectate.

3

2

1

5

6

4

1. apăt conectare 2. cot 3. furtun de conectare (conectare la dreapta) 4. furtun de conectare (conectare la stânga) 5. clamă de fixare 6. capac din spate al aragazului

PRECAUŢII IMPORTANTE: În cazul unei conexiuni laterale (văzute din faţă) furtunul trebuie conectat cu ajutorul unei clapete fixate pe deschiderea din spate. Clapeta de fixare se află în punga cu accesorii.

REGLAREA ARZĂTOARELOR PLITEI

REGLAREA PUTERII MINIME Înainte de orice, deconectaţi aparatul de la priză. Reglarea trebuie făcută cu robinetul

pus în poziţia „ECONOMIC“. Puterea minimă a gazului este corect reglată când înălţimea flăcării este de 3 – 4 mm. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, îndepărtaţi butonul robinetului şi apoi înşurubaţi sau deşurubaţi butonul C, depinde dacă doriţi să reduceţi sau să creşteţi flacăra. Reglarea trebuie făcută în aşa fel încât poziţia finală a robinetului să ajungă la poziţia minimă. Pentru butan/propan şurubul C trebui înşurubat complet.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (12)

11

REGLAREA ARZĂTORULUI DE LA CUPTOR

REGLARE AER PRIMAR Pentru a ajunge la şurubul de reglare a aerului primar (5), deschideţi sau îndepărtaţi uşa cuptorului şi partea de jos a cuptorului (2). Dacă desfaceţi şurubul de reglare cantitatea de aer primar creşte, iar dacă îl strângeţi cantitatea scade. Amestecul gaz/aer este corect atunci când flacăra are culoare albastră. Reglaţi şurubul 5 pentru valoarea X conform tabelului de mai sus şi, şi strângeţi piuliţa. Verificaţi dacă ochiul funcţionează corect: flacăra trebuie să fie albastră şi dreaptă, fără scântei galbene.

1 – Perete frontal 2 – Partea inferioară a cuptorului 3 – Tub de aprindere 4 – Ochi cuptor 5 – Şurub de fixare ochi cuptor 6 – Arzător grill

REGLAREA ARZĂTORULUI DE LA CUPTOR LA PUTEREA MINIMĂ Pentru această operaţiune trebuie urmate următoarele etape: Scoateţi partea de jos a cuptorului. Butonul de la cuptor. Ridicaţi butonul de la cuptor Pentru propan/butan strângeţi şurubul G, iar pentru gaz natural deşurubaţi şurubul G cu o jumătate sau trei sferturi de rotire. Butonul de selectare a temperaturii.

Deconectaţi aragazul de la priză. Ridicaţi butonul de selectare a temperaturii. Pentru propan/butan strângeţi şurubul G.

iar pentru gaz natural deşurubaţi şurubul G cu o jumătate sau trei sferturi de rotire.

Aprindeţi arzătorul şi închideţi uşa cuptorului. Butonul de la cuptor.

Setaţi butonul cuptorului la poziţia PUTERE MAXIMĂ şi încălziţi timp de 15 minute. Apoi setaţi butonul de control la poziţia ECONOMIC şi folosiţi şurubul G pentru reglarea flăcării.

Butonul de selectare a temperaturii. Setaţi selectorul de temperatură la poziţia 8 şi încălziţi cuptorul pentru 15 minute. Apoi setaţi selectorul de temperatură la poziţia 1 şi folosiţi şurubul G pentru a regla flacăra. O rotire la dreapta reduce înălţimea flăcării, iar o rotire la stânga o măreşte. Reglarea este corectă atunci când flacăra are o înălţime de 3-4 mm. Înlocuiţi butonul şi puneţi-l în poziţia “off”, apoi înlocuiţi partea de jos a cuptorului. Dacă senzorul de flacără nu funcţionează corect, verificaţi poziţia acestuia conform fig.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (13)

12

Poziţie senzor flacără 1 – Arzător cuptor 2 – Arzător flacără 3 - Grill

REGLAREA ARZĂTORULUI DE LA GRILL

REGLARE AER PRIMAR Pentru a ajunge la şurubul de fixare (5) deschideţi sau îndepărtaţi uşa cuptorului şi partea de jos a cuptorului (2). Dacă îl deşurubaţi cantitatea de aer primar creşte, dacă îl strângeţi, cantitatea scade.

CONVERSIA LA UN ALT TIP DE GAZ

Conversia la un alt tip de gaz poate fi făcută doar de un tehnician calificat. Trebuie urmată următoarea procedură:

Schimbaţi duzele de la arzătoarele plitei.

Reglaţi sau schimbaţi regulatorul de presiune în cazul în care acesta este instalat.

Reglaţi aerul primar de la arzătorul cuptorului şi de la cel al grill-ului.

Reglaţi arzătoarele plitei la poziţia “PUTERE MINIMĂ - ECONOMIC”.

Lipiţi o nouă etichetă cu informaţiile corecte despre duză.

CONECTAREA LA PRIZĂ

Aparatul este echipat cu un cablu de conectare pentru priză. Priza la care conectaţi aparatul trebuie să fie accesibilă. În cazul în care cablul este defect, trebuie înlocuit imediat cu unul nou.

ATENŢIE: Cablul nu trebuie să atingă părţile fierbinţi ale aragazului (deschiderea din spate, partea de jos a plitei). Temperatura ridicată poate deteriora izolaţia.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (14)

13

AJUSTAREA NIVELULUI APARATULUI

(numai la anumite modele) Aragazul trebuie adus la poziţia orizontală cu ajutorul celor patru şuruburi de nivelare cu care este echipat aparatul.

PROCEDURĂ: Scoateţi raftul de sub aragaz;

Înclinaţi aragazul pe o parte;

Înşurubaţi şuruburile din plastic în deschiderile aferente;

Înclinaţi aragazul pe cealaltă parte şi fixaţi şuruburile în deschiderile de pe această parte;

Îndreptaţi aragazul utilizând o şurubelniţă în zona raftului sau o cheie hexagonală;

Această procedură este mai simplă dacă se folosesc şuruburi de nivelare.

NOTĂ: Şuruburile de nivelare nu sunt necesare dacă poziţia şi înălţimea aparatului sunt acceptabile.

ATENŢIE: Producătorul îşi rezervă dreptul de a efectua schimbări minore în conţinutul acestor instrucţiuni, ca urmare a unor schimbări de ordin tehnologic, care însă nu vor influenţa funcţionarea aparatului.

RO

Arzător

Mici

Mediu

Marea

Cuptor Grill

G 51101 I

G 51101 I0

GI 52190 I GI 52101 I

GI 52190 I GI 52101 I

Gaz natural G 20 – 20 mbar

Diametru duză (mm) 0,77 1,01 1,22 1,25 1,17 1,30 1,25

Reglare „X“ (mm) - - - 2 3 3 2

Propane-butane G 30 – 30 mbar

Diametru duză (mm) 0,50 0,66 0,83 0,82 0,76 0,85 0,82

Reglare „X“ (mm) - - - 5 6 6 3

ACCESSORII G 51101 I0 G 51101 I GI 52101 I GI 52190 I

Raft de sârmă + + + +

Tavă de coacere* + + + +

Tavă de coacere - AL

Accesorii grill +

Tub evacuare gaze arse + +

Picioruşe reglabile + + + +

Setul de schimb - propan-butan G 30 / 30 mbar + + + +

*Aşezaţi tava în mijlocul falţului, n-o împingeţi până la peretele din spate al cuptorului.

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (15)

14

DATE TEHNICE

ARAGAZURI PE GAZ G 51101 I0 G 51101 I GI 52101 I GI 52190 I

Dimensiuni: înălţime/lăţime/adâncime(mm) 850 / 500 / 605

Putere arzător

Stânga faţă (mic) (kW) 1,00 1,00 1,00 1,00

Stânga spate (mediu) (kW) 1,75 1,75 1,75 1,75

Dreapta spate (rapid) (kW) 2,70 2,70 2,70 2,70

Dreapta faţă (mediu) (kW) 1,75 1,75 1,75 1,75

Cuptor

Arzător cuptor (kW) 2,70 3,00 3,30 3,30

Arzător grill (kW) 3,00 3,00

Iluminare (W) 25

Aprindere electrică (W) 2 2 2

Rotisor (W) 4

Temperatură cuptor min. / max. (°C) 150 / 310 150 /310 150 / 260 150 / 260

Voltaj nominal 230V ~ 230V ~ 230V ~

Putere totală gaz (kW) 9,90 10,20 10,50 10,50

Putere totală – electric (W) 2 31

Tip de gas G 20 – 20 mbar

Clasa II2H3B/P Conexiune gaz standard ISO 228-1/ G 1/2

SAP 297291

RO ARAGAZURI PE GAZ - i.dedeman.ro· Aragazul pe gaz trebuie supravegheat în timpul funcţionării. Nu puneţi capacul aragazului câtă vreme arzătoarele sau cuptorul încă mai - [PDF Document] (16)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated: 06/17/2023

Views: 5803

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.