Contine firme recomandate. Vezi firmele.
Esti firma si vrei mai multi clienti? Te recomandam noi clientilor. Vezi detalii.
In principiu, lucrarile de montaj incalzire electrica in pardoseala sunt mult mai usoare decat in cazul sistemelor de incalzire cu agent termic. Intelegem, deci, ca executia unui astfel de proiect s-ar putea realiza cu usurinta chiar si in regie proprie. Asadar, am pregatit urmatorul ghid de montaj, pentru toti cei care planuiesc o astfel de lucrare, insa care nu au suficienta experienta. Pe parcursul materialului, vom discuta despre:
- Care sunt uneltele si materialele de care veti avea nevoie;
- Cum se monteaza incalzirea electrica in pardoseala (ghid pas cu pas);
- Ce greseli trebuie evitate pe parcursul lucrarilor de montaj incalzire in pardoseala;
- Cati bani veti economisi executand lucrarea in regie proprie.
Materiale si unelte necesare
De cele mai multe ori, trusa de scule si necesarul de materiale sunt poate chiar mai importante decat experienta in sine. Asadar, in cazul de fata, va trebui sa ne bazam mai mult pe cele doua si sa ne asiguram ca dispunem de cele mai bune solutii, pentru a compensa intr-o oarecare masura lipsa experientei in constructii. Inainte de a demara lucrarile, asigurati-va, deci, ca dispuneti de urmatoarele:
#1: Materiale necesare
- Placi de ciment – Inlocuiesc necesitatea de a realiza o sapa traditionala de nivelare si asigura planeitatea necesara pentru un montaj incalzire electrica in pardoseala corect;
- Mortar – Va asigura fixarea placilor de ciment pe suprafata suport;
- Covor (instalatie) incalzire in pardoseala – Sistemele de incalzire electrica in pardoseala sunt produse sub forma unor covoare pe suprafata carora sunt distribuite cablurile de incalzire;
- Termostat – Previne suprasolicitarea sistemului electric si asigura uniformitatea si controlul temperaturii in incapere;
- Finisaje pardoseala – Incalzirea electrica in pardoseala lucreaza excelent cu aproape orice tip de pardoseala. Totusi, pentru maximizarea eficientei termice, expertii recomanda finisarea pardoselii cu placi ceramice.
#2: Unelte necesare
- Bormasina;
- Surubelnita electrica;
- Mistrie;
- Multimetru digital;
- Poloboc;
- Trusa unelte uzuale (ruleta, cutter, banda izolatoare, etc.).

Cum se monteaza incalzirea electrica in pardoseala?
Dupa cum spuneam, nivelul de dificultate in cazul unei lucrari de montaj incalzire electrica in pardoseala este relativ scazut. Totusi, un astfel de proiect presupune lucrul cu cabluri electrice si interventia asupra instalatiei electrice a cladirii. Asadar, riscurile la care va expuneti pot aparea nu doar in timpul lucrarilor, ci si ulterior. De aceea, cu riscul de a va descuraja, va recomandam sa apelati mai degraba la o echipa de profesionisti. Daca, totusi, doriti sa continuati cu procesul de montare incalzire electrica in pardoseala, iata ce trebuie sa faceti:
Pasul #1: Identificati punctul de racordare
Montarea sistemului electric de incalzire in pardoseala presupune un consum suplimentar de energie. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa identificati care sunt punctele in care puteti racorda covorul la reteaua electrica, fara a suprasolicita instalatia. In cazul in care consumul depaseste capacitatea retelei, riscati scurtcircuitarea.
Sfat util: Pentru covoarele electrice de mari dimensiuni, se recomanda trasarea unui nou circuit de la panoul electric. Pentru covoarele destinate incaperilor mici (de pana la 3 mp.) puteti, teoretic, face racordarea la un cablu existent de priza, cu conditia ca acesta sa poata suporta consumul suplimentar al noului sistem.
Pasul #2: Verificati functionalitatea covorului
Nu de putine ori, montatori neexperimentati au instalat sistemul electric pentru a observa in final ca acesta nu functioneaza corespunzator. Pentru a evita montarea si demontarea in astfel de situatii, folositi multimetrul digital pentru a verifica daca incalzirea electrica functioneaza corespunzator.
Sfat util: Valorile indicate de multimetru trebuie sa coincida cu cele specificate pe eticheta covorului. Abaterile de +- 10% sunt, totusi, acceptate.
Pasul #3: Montati placile de ciment
Nivelarea suprafetelor este relativ simpla, daca ati optat pentru placile prefabricate de ciment. Tot ce trebuie sa faceti este sa realizati amestecul de mortar, sa intindeti un strat subtire de mortar pe suprafata nefinisata a podelei si sa asezati placa de ciment. In final, presati usor placa si verificati planeitatea cu ajutorul polobocului. Ajustati prin presare (sau cu ajutorul unui ciocan de cauciuc) pana ce placa de ciment este perfect plana. Continuati astfel cu fiecare placa in parte, pana la acoperirea intregii suprafete.
Sfat util: Pentru o mai buna aderenta a mortarului, curatati in prealabil suprafata suport, asigurand astfel ca nu exista praf sau alte pete de mizerie.
Pasul #4: Montati covorul electric
In sfarsit, ati ajuns la etapa propriu-zisa de montaj incalzire electrica in pardoseala. Incepeti prin a derula covorul si a il aseza in straturi pe podea, pentru a va asigura ca acesta se potriveste din punct de vedere al dimensiunilor. Pe parcurs, daca veti fi nevoiti sa taiati covorul, asigurati-va ca faceti acest lucru fara a taia insa si cablurile de incalzire. Atentie! Acestea nu trebuie intrerupte!
Pasul #5: Racordarea la instalatia electrica
Racordarea incalzirii in pardoseala la reteaua electrica a cladirii presupune, in principiu, doua etape:
- Montarea termostatului si conectarea acestuia la cablurile de alimentare cu electricitate;
- Legarea cablurilor electrice ale covorului la termostat.
Chiar daca pana in acest punct ati realizat lucrarile in regie proprie, acum este de preferat sa apelati la un electrician. Acesta dispune de experienta necesara pentru a lucra in conditii de siguranta si nu va pune in pericol reteaua electrica pe termen lung.
Pasul #6: Finisarea pardoselii
In cele din urma, cu sistemul de incalzire montat si testat pentru verificarea functionalitatii, nu va ramane decat sa finisati pardoseala. Pentru aceasta, veti aplica un strat de mortar fin direct peste covorul electric, veti indrepta masa de spaclu si veti monta solutia de finisare (placi ceramice, linoleum, parchet, etc.).
Sfat util: Este indicat sa permiteti o distanta de 8-10 zile de la finalizarea acestui ultim pas, inainte de a pune in functiune sistemul de incalzire in pardoseala.
Greseli de evitat in procesul de executie
Daca nu ati mai lucrat inainte la un proiect de montaj incalzire electrica in pardoseala, aparitia unor mici greseli pe parcursul lucrarilor este perfect normala. Totusi, pentru a evita greselile cu un impact major, este recomandat sa invatati mai degraba din greselile altora decat din ale dumneavoastra. Asadar, iata care sunt cele mai importante aspecte carora trebuie sa le acordati atentie:
#1: Verificati functionalitatea sistemelor
Un multimetru nu costa foarte mult si este relativ usor de folosit. Asadar, inainte de a proceda la executia unor lucrari definitive (cum ar fi, de exemplu, asternerea mortarului si montarea gresiei peste covorul electric) verificati ca toate elementele functioneaza corespunzator.
#2: Nu taiati cablurile de incalzire
Covoarele de incalzire prin pardoseala sunt produse la dimensiuni standard. In consecinta, se intampla foarte des ca acestea sa nu se potriveasca perfect intr-o incapere. Totusi, in acest caz cablurile de incalzire nu trebuie taiate pentru a incadra covorul pe podea. In schimb, decupati covorul fara a intrerupe cablurile si fixati excesul de cablu pe marginile podelei.
#3: Planificati proiectul in detaliu
Atunci cand planificati proiectul de montaj incalzire electrica in pardoseala trebuie sa aveti in vedere mai multe lucruri. Printre acestea, se numara si calcularea puterii optime a sistemului pentru obtinerea maximului de eficienta energetica. De asemenea, nu uitati sa verificati cu un electrician profesionist daca puteti racorda incalzirea la un circuit existent, sau daca va trebui sa trasati un nou circuit special destinat acestui proiect.
Care este pretul de montaj incalzire electrica in pardoseala?
Optand pentru o montare incalzire electrica in pardoseala in regie proprie veti economisi cu siguranta o anumita suma de bani. Cel putin teoretic, pentru ca, in practica, s-a demonstrat ca un profesionist poate reduce costurile cu pana la 50%, atat prin eficientizarea consumului de materiale si a timpului de lucru, cat si pe termen lung, prin garantia unei lucrari bine executate.
Asadar, la finalul lucrarilor, ati putea concluziona ca executia lucrarilor in regie proprie nu v-a costat doar timp, ci chiar mai multi bani decat daca ati fi apelat la un profesionist. In plus, pentru ca incalzirea electrica in pardoseala se monteaza relativ usor, costurile cu manopera sunt relativ scazute. In principiu, proiectul, materialele si manopera de montaj costa intre 10 si 25 de euro pe metru patrat, in functie de particularitatile proiectului.
Acestea fiind spuse, retineti ca incalzirea electrica prin pardoseala se monteaza usor, dar va poate expune anumitor riscuri. Planificarea si verificarea sunt obligatorii pentru un proiect de succes. Si nu in ultimul rand, serviciile unui profesionist pot costa per total mai putin decat executia in regie proprie. Speram, deci, ca am acoperit toate informatiile de care aveati nevoie si va uram spor in noul proiect!
Firme recomandate. Promovat
Vrei sa fii recomandat ca firma? Vezi detalii aici.