Știm – nici ție nu îți plac radiatoarele. Însă îți place căldura. Epoca noastră modernă, în continuă dezvoltare, vine cu soluții de încălzire estetice, confortabile și eficiente – incalzirea in pardoseala fiind una dintre aceste soluții. Un sistem aparent nou la noi în țară, încălzirea în pardoseala este inovatoare și asigură un grad de confort ridicat, aducând o serie de beneficii incontestabile.

Ce este incalzirea in pardoseala si cum functioneaza
Încălzirea in pardoseala este un sistem inovator și modern, care funcționează pe baza unor principii simple: corpurile de încălzire sunt inserate sub podea, iar acest lucru determină propagarea uniformă a căldurii în întreaga încăpere; este ca și cum caloriferele clasice ar fi amplasate sub podea. Însă, să calci în permanență pe o podea caldă – mai ales în miezul iernii – nu poate să însemne decât confort desăvârșit.
Unde poate fi montat sistemul de incalzire in pardoseala
Sistemul de incalzire poate fi montat în fiecare încăpere din casă, însă sunt câteva variabile de care trebuie să ținem cont:
- suprafață mai mică înseamnă, de fapt, un cost mai ridicat, motiv pentru care este ideal să montăm sistemul pe suprafețe mai mari de 50 metri pătrați – costul va fi mult mai ridicat dacă este montat doar în baie sau balcon, de exemplu;
- este de preferat să montăm acest sistem în faza de construcție a casei;
- la bloc, este de preferat ca încălzirea in pardoseala să fie montată dacă blocul este relativ nou;
- în spații publice este cu atât mai recomandat acest tip de încălzire, spațiile fiind mai mari (deci costurile și mai accesibile);
- în clădirile / blocurile vechi nu se poate monta sistemul de incalzire in pardoseala, pentru că sistemul electric nu este potrivit. (!nu este neaparat relevant pentru un sistem de incalzire pe baza de apa, iar pe electric se poate reface instalatia electrica fara sa afecteze instalatia blocului, nu cred ca este potrivita aceasta fraza)


Tipuri de incalzire in pardoseala
În funcție de nevoile tale și ale spațiului, încălzirea în pardoseală este de două tipuri: cu agent termic sau pe curent electric, iar ambele au atât avantaje, cât și câteva dezavantaje:
Incalzirea in pardoseala cu agent termic (cu apa)
Încălzirea în pardoseala cu apă sau antigel – cu agent termic – este mai accesibilă ca preț față de încălzirea pe curent electric. De asemenea, viitorul consum va fi considerabil mai mic decât în celălalt caz, însă podeaua se va încălzi ceva mai greu, într-o durată mai lungă de timp. Un alt dezavantaj este și procesul mai anevoios de instalare, care presupune și existența unui controler de circuit către centrală și o pompă.

Incalzirea in pardoseala pe curent electric
Încălzirea în pardoseala pe curent electric este cel mai modern și apreciat sistem de acest fel. Încălzirea electrică este ușor de montat – aceasta se conectează direct la instalația electrică.
Pe metru pătrat, consumul ajunge la 3 – 4 Wh. Cu toate acestea, costurile încălzirii în pardoseală pe curent electric sunt mai mari decât în cazul agentului termic, însă confortul e mai ridicat, motiv pentru care este important să ne prioritizăm nevoile. Aceste sisteme apar sub forma unui covor care se rulează, astfel încât reușește să fie mai flexibil și să acopere zone cât mai inaccesibile.

Etapele montarii sistemului de incalzire in pardoseala. Cum se executa pas cu pas:
Montarea unui sistem de incalzire in pardoseala începe în momentul în care decizi tipul de încălzire pentru care vei opta, dar și pardoseala care va fi aplicată peste sistem. În ceea ce privește etapele propriu-zise, acestea se împart în câteva categorii:
- poziționarea centrului de comandă, ansamblul distribuitor / colector;
- selectarea zonelor pe care nu le vrem încălzite – de exemplu, zona de sub dulapuri poate rămâne neîncălzită, pentru a nu consuma inutil;
- conturarea necesarului de material în funcție de dimensiunile încăperii și zonele încălzite / neîncălzite;
- pregătirea pentru montarea sistemului, curățarea, uscarea și netezirea suprafeței;
- benzile de dilatație vor fi atașate de-a lungul pereților; ele vor prelua dilatarea șapei în timpul încălzirii, deci nu există riscul crăpăturilor;
- vor fi montate plăcile termoizolante, pentru a ne asigura că nu vom pierde extra căldură prin podea;
- vor fi montate și conectate țevile de apă;
- se va turna șapa specială pentru pardoseală;
- va fi montată pardoseala și aplicate finisajele necesare.

Sfaturi practice pentru montarea sistemului de incalzire in pardoseala
De ce tevi ai nevoie pentru incalzirea in pardoseala
Țeava aleasă pentru sistemul de încălzire în pardoseală este diferită în funcție de trei situații:
- pentru parchet (cu grosime de până în 15 mm): un pas de 10 centimentri între țevi egalează 10 metri pe metru pătrat, liniari;
- pentru gresie: un pas de 15 centimetri rezultă în 7 metri liniari / per metru pătrat;
- garaj: un pas / o distanță de 20 centimentri între țevi rezultă într-un necesar de 5 metri liniari per metru pătrat.

Ce șapă este recomandat sa se toarne peste incalzirea in pardoseala (grosimea)
Una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în montarea incalzirii in pardoseala este turnarea unei șapte prea groase; este nevoie să turnăm o șapă cât mai subțire pentru a obține transferul termic optim – șapele de 35 de mm sunt ideale. Dacă alegem o sapa mult prea groasa – 100 milimetri – nu vom face decât să mărim durata de încălzire a pardoselii.

Ce folie se pune sub parchet pentru incalzirea in pardoseala
Un proces minuțios, care necesită atenție desăvârșită, în montarea incalzirii in pardoseala trebuie să montăm o folie specială sub parchet – aceasta trebuie să fie rezistantă, de calitate, chiar dacă investiția finală va fi costisitoare. Pentru ca sistemul de încălzire să funcționeze la înălțimea așteptărilor tale, e nevoie sa alegi folia potrivită – aceasta nu doar că protejează pardoseala, însă izolează termic zonele reci și nu permite apariția mucegaiului.
Folia folosită este una perforată, astfel încât să permită căldurii să ajungă la pardoseală; înainte de a achiziționa cele necesare, este important să te asiguri că sistemul de încălzire ales este compatibil cu parchetul / pardoseala pentru care optezi.
Este necesar un anumit tip de gresie pentru incalzirea in pardoseala?
Pardoseala pe care o alegem contează nu doar estetic, ci și din punct de vedere funcțional atunci când optăm pentru un astfel de sistem de încălzire. Deși lemnul este un material elegant și nobil, gresia funcționează mult mai bine cu încălzirea în pardoseală: gresia porțelanată este varianta ideală de finisaj pentru incalzirea in pardoseala – nu doar că este mai ușor de întreținut, însă și costurile întreținerii vor fi mult mai mici.

Cum alegi centrala potrivita pentru sistemul de incalzire prin pardoseal
Pentru că tehnologia este în continuă evoluție, apar soluții care să mulțumească orice beneficiar. Astfel, orice centrală poate fi potrivită pentru un sistem de încălzire în pardoseală – inclusiv centrala cu lemne, panourile solare, alte surse de energie alternativa.
Incalzirea in pardoseala: avantaje si dezavantaje
Avantajele incalzirii in pardoseala
- Confort sporit;
- Estetica încăperii îmbunătățită;
- Economisire pe termen lung;
- Asigură o încălzire uniformă, eficientă, în întreaga camerei;
- Are beneficii pentru sănătate – stimulează circulația sângelui, nu provoacă alergii, reduce bacteriile, nu usucă aerul;
- Instalare facilă;
- Ușor de utilizat;
- Îți oferă mai mult spațiu.

Dezavantajele sistemelor de incalzire in pardoseala
- Este ideal de montat în faza de proiectare a locuinței;
- Finisajele precum piatra sau pavelele se încălzesc mai greu, însă păstrează căldura mai mult timp;
- Investiția inițială poate fi mai ridicată decât în cazul radiatoarelor;
- Poate ridica probleme la înălțimea pardoselii.
Mituri despre sistemele de incalzire in pardoseala
Pe tine ce te împiedică să îți încălzești eficient casa? S-ar putea să fie unul dintre miturile de mai jos:
- Încălzirea prin pardoseală este scumpă – în realitate, investiția inițială este mai mare decât în cazul caloriferelor, însă este mult mai economic pe termen lung, având costuri de încălzire mult mai reduse;
- Încălzirea în pardoseală nu durează – sistemul de încălzire în pardoseală generează căldură uniform în întreaga camera, iar căldura se păstrează la fel de bine ca în cazul radiatoarelor;
- Încălzirea in pardoseala nu e sigură pentru bebeluși – chiar dacă podeaua este cea care se încălzește, aceasta nu va atinge niciodată o temperatură care să îi pună în pericol pe cei mici sau care să ofere senzația de arsură atunci când pășim cu picioarele goale pe podea;
- Încălzirea in pardoseala nu este sănătoasă – din contra, încălzirea prin pardoseală este mai sănătoasă decât cea clasică, asigurând o umiditate optimă și un spațiu lipsit de mucegai și praf, fiind ideală pentru cei cu alergii;
- Încălzirea în pardoseala nu poate fi aleasă dacă avem parchet – în funcție de parchetul pentru care optăm, acesta va face fără probleme echipă bună cu încălzirea în pardoseală (lemnul rezistent la umiditate, multistrat este versiunea ideală).
Cum se intretine sistemul de incalzire prin pardoseala
Pentru ca instalația să funcționeze optim pentru cât mai mult timp, este necesar să acordăm atenția cuvenită întreținerii sistemului. Astfel, înainte și în timpul montajului, componentele (sapa, materialul izolant, cablul, ventilatoarele, racordurile etc) trebuie verificate temeinic, pentru a nu fi deteriorate / fisurate.
Este dificil să instalezi un sistem de încălzire pe cont propriu, iar riscurile ca instalația să se strice crește, motiv pentru care este ideal să apelezi la profesioniști.
De cele mai multe ori, sistemul de incalzire prin pardoseală se strică din cauza instalării necorespunzătoare – dacă montarea a fost corectă și termostatul este verificat și curățat anual, sistemul tău va rezista și 50 de ani. Un astfel de sistem are nevoie de mentenanță minimă atunci când a fost montat corespunzător.
Cat costa incalzirea in pardoseala
Montarea unui sistem de incalzire in pardoseală are costuri diferite în funcție de tehnologia aleasă, materialele folosite, expertiza profesioniștilor cu care lucrezi. Prețul estimativ este de 10-20 euro / metru pătrat, însă costurile aparent ridicate ale montării nu trebuie să te sperie, întrucât costurile de întreținere vor fi semnificativ reduse față de încălzirea prin radiatoare; astfel, un sistem de încălzire în pardoseală te ajută să economisești pe termen lung.
De ce sa apelezi la o echipa de specialisti
Știi cât costă, știi avantajele și ești hotărât să îți sporești confortul prin montarea unui sistem de încălzire în pardoseală. Poți fie să pornești în această călătorie de unul singur, fie să apelezi la o echipă de specialiști în domeniu – iată motivele pentru care te sfătuim să optezi pentru a doua variantă:
- echipă de profesioniști cu expertiză în domeniu, care înțeleg atât nevoile tale, cât și ale spațiului tău;
- economisești bani, pentru că nu vei cumpăra, pe principiul trial & error, materialele nepotrivite;
- economisești timp, pentru că nu îți va rămâne decât să te bucuri de un spațiu călduros și confortabil;
- sistemul este montat corect din prima, deci nu va fi nevoie să intervii cu reparații la câteva luni după, costurile de mentenanță fiind reduse.
