Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (2023)

În acest articol, vom analiza în detaliu instalarea unei podele calde pentru un finisaj ideal pentru o podea caldă. Astăzi, cu toată bogăția în alegerea metodelor de construcție a caselor și alegerea materialelor de construcție, apare o problemă: cum frumusețea reparației nu poate fi stricată de bateria atârnată pe perete?

Mulți și-au dat deja seama că podelele calde pot ajuta într-o astfel de situație. De aceea, sistemele de încălzire prin pardoseală câștigă popularitate astăzi. Este frumos sau, mai bine zis, sistemul de încălzire prin pardoseală nu vă afectează în niciun fel interiorul. Încălzirea prin pardoseală este economică. Costurile de încălzire sunt reduse cu până la 50%. Podeaua caldă este grozavă. Puteți purta pantaloni scurți și desculți pe tot parcursul anului.

Despre toate avantajele sistemului de încălzire prin pardoseală, trebuie să înțelegeți că totul trebuie făcut corect. Și este înțelept să alegeți exact stratul de finisare pentru podeaua caldă. Deoarece nu toate acoperirile de finisare sunt adecvate pentru instalarea peste sistemul de încălzire prin pardoseală.

Există mai multe tipuri de pardoseli de bază:

 • Plăci laminate și de parchet, care au dimensiuni - 6-12 mm. Materialele sunt așezate pe placaj sau lipici.
 • Pardoseala laminată este un alt tip de pardoseală, ale cărei dimensiuni sunt de 0,7-5 mm înălțime. Nu necesită fixare, așezați-l doar pe o bază adezivă.
 • Plăcile ceramice sunt un tip de acoperire care se folosește mai mult în băi. Grosimea produsului - 5-12 mm. Fixat cu lipici.
 • Covorul este un tip popular de material, unde grosimea grămezii este de 4 mm. Teancul este realizat din material textil, iar grosimea capacului principal este de 6 mm.
 • Scândura de parchet are dimensiuni de cel mult 20 cm. Scândurile principale se potrivesc bine cu lipici.

Caracteristici de încălzire prin pardoseală

Deoarece sistemul de încălzire prin pardoseală este un sistem de încălzire la temperatură scăzută, înseamnă că stratul de finisare trebuie să poată trece rapid temperatura scăzută prin el. Aceasta se numește transfer de căldură. De asemenea, stratul de finisare trebuie să fie cât mai natural posibil, ceea ce afectează și transferul de căldură.

Citește și: Schema de conectare pentru conectarea unei pompe de foraj la automatizare și a unui presostat

O altă proprietate pe care finalul incalzire in pardoseala Este densitatea. Cu cât materialul este mai dens, cu atât conductivitatea termică este mai bună. Acest lucru, desigur, nu se aplică materialelor artificiale și materialelor de izolare termică.

Puteți lista proprietățile materialului de finisare pentru sistemele de încălzire prin pardoseală pentru o lungă perioadă de timp. Dar pentru prima dată, aceste trei proprietăți pe care le-am enumerat mai sus sunt suficiente pentru a înțelege.

Acum vreau să analizez în detaliu aceste caracteristici principale și să selectez învelișul ideal pentru sistemele de încălzire prin pardoseală.

Deci, prima caracteristică este o bună conductivitate termică. Cea mai bună conductivitate termică va fi în mod natural cu piatra.

Acum este momentul să enumerăm acele materiale naturale pe care le putem folosi la finisarea pardoselii finale pentru sistemele de încălzire prin pardoseală.

Linoleum este un alt tip de pardoseală

Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (9)

Cel mai adesea, acest strat este utilizat în zone auxiliare și rezidențiale. Dispozitivul de linoleum se realizează pe o podea caldă mult mai rar decât așezarea laminatului și a țiglelor.

Lucrul este că linoleumul are o conductivitate termică ușor mai mică decât plăcile și laminatul, dar în acest caz există un factor determinant. Utilizarea în comun a linoleumului cu podea caldă este permisă numai dacă linoleumul este fabricat din material natural. Cu încălzirea prelungită, materialul artificial este capabil să elibereze substanțe nocive pentru corpul uman. Este extrem de inacceptabil să le folosiți în camerele copiilor.

https://youtu.be/zC8JPF1jtmw

Pardoseli calde din materiale naturale

Astfel de acoperiri includ marmura, granit, gresie portelanata, gresie, faianta etc. Adică, orice material cu proprietăți și caracteristici similare va face.

Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (10)

Podea din gresie porțelanată

Prin urmare, căldura sub plăci este opțiunea cea mai ideală și de compromis. De asemenea, plăcile sau piatra naturală au avantaje suplimentare. Această acoperire transferă rapid căldura. Mulți oameni sunt familiarizați cu această senzație de umplere a întregului corp cu căldură atunci când stai cu picioarele goale pe marmură cu un sistem de podea cald.

Un finisaj fin de piatră naturală sau plăci naturale se curăță ușor. A luat o cârpă, a scos praful și gata. Este foarte confortabil și arată frumos și bogat.

Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (11)

Citește și: Cum să lipiți penofol pe beton pe tavan

Gresie

Există, de asemenea, o proprietate atât de importantă a încălzirii prin pardoseală precum densitatea. Dacă luăm, de exemplu, marmură naturală densă și plăci obișnuite de lut, atunci conductivitatea termică a marmurei va fi mai bună.

Același lucru se aplică, de exemplu, pentru acoperiri precum parchetul și laminatul. Dacă parchetul este realizat din tipuri dense de lemn, cum ar fi ulmul, atunci conductivitatea sa termică este mai mică.

În același timp, laminatul este un material fabricat artificial folosind materiale naturale. În consecință, conductivitatea termică a parchetului este mai bună.

Acum să rezumăm puțin. Dacă intenționați să instalați în casa dvs. sisteme de încălzire prin pardoseală, fie ele electrice sau de apă, atunci asigurați-vă că stratul de finisare este realizat din piatră naturală, plăci ceramice sau plăci la maximum.

Echipamente cu infraroșu

Acest tip de încălzire prin pardoseală este radical diferit de subspeciile de apă. Instalarea nu durează mai mult de o zi. Mai mult, majoritatea timpului este dedicat distribuției competente a zonelor care necesită o atenție sporită.

Restul se face în câteva ore. Simplitatea proiectării nu înseamnă disponibilitatea materialelor. Potrivit numai pentru încălzirea IR:

 • linoleum;
 • covor;
 • lemn;
 • laminat;
 • ţiglă;
 • parchet.

Desigur, fiecare are propriile sale avantaje. Cu toții avem ceva în comun. Versatilitate datorită producției originale de materiale de calitate cu conductivitate termică ridicată. Temperatura podelei calde rareori ajunge chiar la 21 de grade Celsius.

De obicei, toată lumea stabilește standardul 20. Setarea corectă va exclude pierderile de căldură. Stratul izolator împiedică pătrunderea umezelii, direcționează fluxul de radiații direct în sus.

Încălzirea / răcirea rapidă implică diferențe de temperatură. Prin urmare, materialul trebuie să fie inițial rezistent la astfel de lucruri.

Camera trebuie izolată cu grijă cu substanțe adecvate. Apoi se încălzește eficient eliminând pierderile.

Dintre toate acoperirile disponibile, numai plăcile ceramice necesită instalare. Ar trebui să se acorde preferință modelelor cu tije auto-reglabile.

Astfel de covorase sunt folosite chiar și în locuri cu umiditate ridicată. Unele sunt combinate cu succes cu gresie porțelanată. Dar trebuie să vă gândiți la substratul care reflectă căldura. Grosimea totală a podelei calde rămâne la nivelul de 2-6 cm.

Caracteristici de pardoseală moale, laminat, parchet

Pardoseala caldă cu infraroșu, spre deosebire de cea cu apă, este reparată rapid. Instalarea unei acoperiri finale non-dure exclude fixarea serioasă. Singura dificultate va fi asigurarea rigidității necesare. Parametrul se realizează prin instalarea unui strat protector. Chiar și placajul sau PAL sunt potrivite.

Atunci copiii / adulții pot chiar sări fără teama de a sparge structura. La urma urmei, materialul în sine are o anumită rigiditate. Și nu uitați de prezența unui strat de impermeabilizare. Polietilena dură va elimina chiar și cea mai mică umiditate din încălzitorul cu carbon.

Citește și: Care este cea mai bună modalitate de a izola o casă de lemn în exterior pentru a se așeza?

Vă recomandăm: Care sunt caracteristicile încălzirii prin pardoseală Caleo?

Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (15)

Grosimea admisibilă este de 5-8 mm.Acest lucru este suficient cu o protecție adecvată. Impactul mecanic este, de asemenea, stins de un dispozitiv special de stivuire. Adică, nimic nu este atașat panourilor în sine. Stratul suplimentar are puncte de pivot la intervalele dorite.

Nuanțările sunt luate în considerare chiar și în etapa de planificare. Acestea sunt marcate pe grafic pentru concentrația de căldură în locuri specifice.

Laminat

Este un tip de panou pe bază de lemn cu fibre, care se distinge prin densitatea sa ridicată. Stratul principal este un film protector protector.

Înainte de a începe calculele, toate detaliile sunt clarificate. În plus față de materialul principal de acoperire, este luat în considerare mortarul de ciment, precum și izolația.

Dacă suprafața camerei este de 50 m², atunci grosimea izolației, laminatului și mortarului este de 4/1 / 0,2 cm.

Straturile de sub țevi vor fi, de asemenea, de trei tipuri: beton și două izolații. Grosimea elementelor de sub țeavă este de 22, 2 și 4 cm.

După alegerea temperaturii medii a mediului de încălzire, de exemplu 40 ° C, valorile debitului ascendent vor fi de 72 W / m², iar temperatura maximă a podelei va fi de 26 ° C. Aceste calcule vă permit să determinați care acoperire este cea mai potrivită.

Covor

Acesta este un tip de pardoseală care se deosebește de alte tipuri prin moliciunea sa. Se vinde în role, unde poate fi prezent un desen sau un ornament frumos pe fiecare versiune.

Diferența dintre instalarea covorului și a laminatului se observă deja la început atunci când vine vorba de schimbări deasupra conductei. În acest caz, rămân doar pardoseala și mortarul de ciment. Grosime - 4 și 1 cm.

Straturile de sub țevi rămân neschimbate, deoarece nu sunt afectate de modificările învelișului. Grosimea betonului și a celor două materiale de izolare este de 22, 2 și 4 cm.

Când calculați, setați aceeași temperatură ca în prima opțiune (40 ° C). După calcul, debitul ascendent a scăzut considerabil - 60,1 W / m², iar temperatura maximă a camerei este de 25 ° С.

Scândură de parchet

Acest tip de pardoseală este realizat din diferite tipuri de copaci. În funcție de tipul de fabricație, diferă în diferite tipuri. Conform regulilor general acceptate stabilite, este necesară instalarea unei izolații suplimentare sub acest strat. Prin urmare, acum există trei straturi deasupra conductei de încălzire prin pardoseală, împreună cu izolația, mortarul și parchetul principal, cu grosimea de 4, 2 și 0,2 cm.

Straturile de sub conductă nu se schimbă (beton și două materiale izolatoare).

Plăcile de parchet, precum covorul, diferă de laminat prin conductivitatea termică mai puțin eficientă. Prin urmare, când temperatura este setată la 40 ° C, debitul ascendent este de 59,6, iar temperatura podelei este de 25,6.

Placă ceramică

Acesta este un tip de farfurie din lut copt, care ia diferite forme. Vederile plate și dreptunghiulare sunt populare. Cu ajutorul acestor pătrate, sunt create modele pe pardoseală. Acest material nu necesită o izolație suplimentară, prin urmare, se utilizează numai mortar și plăci, într-un raport de grosime de 4 până la 0,8 cm, unde acoperirea aparține unei valori mai mici.

Straturile situate sub conducta de încălzire prin pardoseală nu se schimbă, rămâne beton și două izolații (22, 2, 4 cm). Dacă setați temperatura medie a purtătorului de căldură la 40 ° C, atunci debitul de aer va crește semnificativ la 107 W / m². Temperatura maximă a camerei crește la 29 ° C.

Care este mai bine de folosit?

Nu există un răspuns clar la această întrebare, deoarece fiecare acoperire are propriile sale avantaje și dezavantaje. Prin urmare, experții recomandă alegerea unuia dintre acoperirile de mai sus în astfel de cazuri:

 • Este mai bine să alegeți plăci ceramice atunci când trebuie să încălziți rapid camera sau știți că podeaua din această cameră va ceda la stres mecanic puternic și presiune. Ceramica tolerează bine deteriorarea mecanică, de aceea se recomandă instalarea acesteia în baie sau în bucătărie;

  Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (16)
  Lista materialelor utilizate pentru pardoseli

 • Covorul are o rată redusă de transfer de căldură. Acest material nu este recomandat pentru utilizare dacă obiectivul dvs. este să încălziți camera și nu interiorul acesteia;
 • Plăcile din PVC sunt un material nou care are multe puncte forte.Cu toate acestea, principalul său dezavantaj este vulnerabilitatea sa la temperaturi ridicate - PVC-ul începe să emită substanțe nocive în atmosferă dacă este încălzit la peste 80 de grade. Lichidul de răcire din conductă poate fi încălzit până la 95 de grade.

Parametrii de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți o pardoseală:

 • Conductivitatea termică este principalul parametru pe care trebuie să ne concentrăm. Cu cât este mai înalt, cu atât mai bine;

  Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (17)
  Compoziția materialelor pentru podeaua încălzită cu apă

 • Siguranță - materialul trebuie să tolereze bine temperaturile ridicate și să nu emită substanțe nocive atunci când este încălzit;
 • Rezistenta la apa;
 • Compatibilitate cu șapă de beton;
 • Capacitatea de a acumula căldură. O rată mare de acumulare vă permite să economisiți consumul de resurse pentru încălzire datorită capacității de a emite căldură chiar și după oprirea sistemului de încălzire.

Linoleum

Acest tip de acoperire este realizat din materiale polimerice. În acest caz, nu se instalează nicio izolație deasupra țevilor de la podeaua caldă, ci doar amestecul de ciment-beton și acoperirea principală, într-un raport de 4 până la 0,2 cm.

Pentru straturile de sub conductă, se utilizează beton armat și polistiren expandat (22, 2 și 4 cm).

Când temperatura mediului de încălzire este setată la 40 ° C, fluxul de căldură crește și la 102. Temperatura maximă a podelei este 29,2. Aceasta este o valoare semnificativ crescută decât în ​​versiunile anterioare, cu excepția plăcilor ceramice.

Citește și: Care este izolația tavanului cu vată minerală într-o casă privată cu propriile mâini cu acoperiș rece într-o casă din lemn: instrucțiuni pas cu pas + Video

Dacă comparăm toate acoperirile între ele, atunci la aceeași temperatură în toate încăperile, fluxul de căldură ascendent va fi mai mic pentru scândurile de parchet și covor, ceea ce se explică prin conductivitatea termică slabă a acestor purtători. Linoleum și plăci ceramice au cel mai mare flux și o bună conductivitate termică.

Dacă se ia în considerare temperatura podelei, ratingul va rămâne neschimbat. Parchetul și covorul sunt încălzite până la 25 ° C, iar linoleum și gresie până la 29 ° C.

Media de aur a acestui rating este laminatul. Debitul și temperatura pardoselii sunt mai apropiate ca valori de parchet și laminat (73 W / m² și 26,8 ° C. În general, este cel mai adesea utilizat cu o combinație de încălzire prin pardoseală cu apă.

Valorile opuse sunt obținute pentru pierderea de căldură, atunci când purtătorii cu o conductivitate termică mai bună pierd mai multă căldură decât acoperirile mai puțin conductive.

Din păcate, linoleumul și plăcile încălzesc podeaua peste limita permisă (26 ° C), deci poate fi făcut un pas mai mare de instalare pentru a elimina această problemă. De asemenea, pentru aceasta nu este necesar să setați temperaturi uriașe ale lichidului de răcire, este suficient să reduceți valorile și normele vor fi îndeplinite.

Cea mai bună opțiune de acoperire pentru un sistem de încălzire prin pardoseală este linoleum și plăci. La urma urmei, acestea sunt cel mai eficient material, deoarece energia cheltuită pentru încălzire va fi mult mai mică dacă scazi temperatura și readuci valorile la normal.

Astfel de concluzii ajută la economisirea mai multă energie electrică dacă instalați linoleum și plăci.

Preferințe date

Alegerea între sistemele de încălzire prin pardoseală este întotdeauna mai bună pentru a începe cu studiul tipului de apă. El arată una dintre cele mai lungi căi. Dar implică mari oportunități.

Ca să nu mai vorbim de simplitatea designului, durata de viață lungă, un număr mare de metode utilizate și o varietate de materiale pentru acoperirea finală.

Încălzire prin pardoseală: alegerea plăcilor, laminatului, linoleumului (18)

Instalarea în clădiri / apartamente cu vecini de jos va deveni o provocare. Chiar și un element poziționat incorect va duce la inundații.

Opțiunile electrice au propriile avantaje. Dar sunt folosite conform unui anumit algoritm. Dacă în cazul cablului există încă o șapă de beton, atunci radiația IR nu are o astfel de protecție.

Dar se încălzește / se răcește rapid. Ușor de reparat. Desigur, este mai bine să acordați preferință pe baza intereselor personale.

  Postări similare
 • Evaluarea producătorilor de încălzire prin pardoseală sub plăci
 • Cât costă o podea caldă?
 • Cum funcționează un încălzitor de apă cu încălzire prin pardoseală?
 • Cum se instalează o podea caldă în bucătărie?
 • Cum este conectată încălzirea prin pardoseală?
 • Ce fel de substrat este necesar pentru un laminat pentru o podea cu apă caldă?
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 28/02/2023

Views: 5775

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.