Cum se alege un cazan pe combustibil solid pentru încălzirea unei case private (2023)

Cazanele pe combustibil solid sunt o soluție excelentă pentru un sistem autonom de încălzire. Mai ales în acele zone în care există probleme cu energia electrică și nu există alimentare cu gaz. Dar atunci când alegeți echipamente, apar multe întrebări. Vă vom spune ce cazan pe combustibil solid este mai bine să alegeți în articolul nostru.

Tipuri de cazane pe combustibil solid

Un cazan pe combustibil solid este una dintre cele mai economice opțiuni pentru încălzirea unei case private. Încălzirea unei camere cu gaz sau electricitate nu este întotdeauna ieftină. Și, de asemenea, în absența posibilității de conectare a gazului, achiziționarea unui cazan pe combustibil solid rămâne practic singura opțiune profitabilă. Acest echipament de încălzire este împărțit în mai multe tipuri:

 1. Cazane de încălzire, în care trebuie să încărcați singur combustibil. Acestea sunt împărțite în 3 tipuri: cazane de piroliză cu ardere superioară, cazane clasice și cazane cu ardere lungă.
 2. Cazane pe pelete. Se mai numesc cazane cu alimentare automată de combustibil. În astfel de echipamente, combustibilul este furnizat automat. Cazanul funcționează pe combustibil granular solid.

Alegeți cazanele de încălzire pe combustibil solid în funcție de parametrii principali:

 • Tipul de combustibil pe care echipamentul va funcționa eficient;
 • Timpul în care combustibilul va arde cu o singură sarcină.

Și, de asemenea, atunci când cumpărați un cazan de încălzire, ar trebui să acordați atenție următoarelor nuanțe:

Din păcate, cazanele de încălzire cu combustibil solid sunt doar de tip pardoseală. Cazanele montate pe perete de acest tip nu sunt produse. Poate că acest factor este un dezavantaj al unui astfel de echipament, deoarece va ocupa mult spațiu liber în cameră.

Citește și: Cazane pe gaz Lemax, caracteristicile lor tehnice

Cum să alegi

În primul rând, ar trebui să decideți tipul de combustibil pe care intenționați să îl utilizați.

Dacă cazanul este necesar pentru funcționarea într-o zonă îndepărtată de oraș, o unitate pe cărbune ar fi o alegere ideală pentru încălzirea unei case private. Este versatil, complet autonom și ieftin.

Pentru arderea lemnului și a materialelor agricole sunt potrivite cazanele cu piroliză și lemne.

Calculați aria camerei încălzite. Aceste calcule vor ajuta la determinarea puterii necesare a echipamentului. Acest lucru ia în considerare înălțimea plafoanelor, nivelul pierderii de căldură, temperatura medie în regiune iarna. Este mai bine să încredințați calculele profesioniștilor.

Pentru a vizita cazanul mai rar, acordați atenție modelelor cu alimentare automată de combustibil.

Cum se alege un cazan pe combustibil solid pentru încălzirea unei case private (13)

Sistemul, echipat cu un rezervor special, elimină necesitatea încărcării manuale regulate a combustibilului. În funcție de volumul rezervorului, un marcaj este suficient pentru până la 5 zile de funcționare continuă. Astfel, se economisește consumul de combustibil și se asigură o putere stabilă.

Performanța cazanului și frecvența de încărcare a combustibilului depind, de asemenea, de volumul camerei de ardere.

Asigurați-vă că acordați atenție materialului din care este fabricat schimbătorul de căldură. Cele mai eficiente sunt fonta și oțelul. Eficiența maximă a unui cazan din fontă se obține cu cărbune, un cazan din oțel funcționează mai bine pe combustibilul pe lemn.

Prezența unui sistem de automatizare nu va fi de prisos. Dacă nu este disponibil, verificați posibilitatea instalării sale în unitate. Acest lucru va evita costurile inutile și modificările cazanului în viitor.

Modelul selectat al unității trebuie să respecte standardele de siguranță. Este important ca sistemul să fie echipat cu o oprire automată, un dispozitiv pentru a suna o alarmă în caz de situații neprevăzute.

Nu este recomandat să achiziționați modele ieftine: adesea caracteristicile lor nu sunt suficiente pentru încălzirea unei camere. Mai bine să optați pentru un dispozitiv de la un producător cunoscut.

Cazane de piroliză

Acest tip de cazan pe combustibil solid funcționează pe gaz, care se obține prin arderea combustibilului și lipsa oxigenului. Dispozitivul este echipat cu două camere, care sunt separate prin rețele. O cameră superioară de ardere și o cameră inferioară în care gazul este ars. Camera superioară este utilizată pentru încărcarea combustibilului. După ce se aprinde, apoi ventilatorul începe să funcționeze automat.

Cum se alege un cazan pe combustibil solid pentru încălzirea unei case private (14)

Sub influența temperaturii ridicate, arborele începe să ardă și să elibereze gaz. La rândul său, se deplasează în jos prin duze, apoi se amestecă cu aerul. Ca rezultat, amestecul încălzește încă o dată combustibilul din camera superioară. Din cauza lipsei de aer, combustibilul este gazificat și descompus.

Citește și: Ce trebuie să știți pentru instalarea eficientă a automatizării cazanului de încălzire

Cazanele pe combustibil solid cu piroliză sunt dispozitive complexe. Pentru a crește timpul de ardere, se folosește un copac cu grosimea mai mică de 10 cm. Pentru a nu perturba funcționarea dispozitivului, este necesar să-l încărcați cu o putere de 50 până la 100%. Se recomandă utilizarea altor dispozitive de încălzire în afara sezonului.

În cazanele de piroliză, se disting câteva caracteristici:

 1. Timpul de ardere a combustibilului unei sarcini este egal cu 10 ore.
 2. Este necesară încărcarea completă a cazanului.
 3. Lemnul trebuie să fie uscat.
 4. Preț mare.
 5. Eficiență ridicată. Poate ajunge până la 90%.
 6. Respectarea mediului a echipamentului.

Cazanul de piroliză include: controler, aspirator de fum și control electronic.

Cu o suprafață încălzită de până la 100 mp m.

Stropuva Mini S8 8 kW

pro

 • economic
 • compact
 • arsuri lungi
 • mânere fiabile la ușă

Minusuri

 • greu
 • placare cu pietricele

De la 53000 ₽

Primul în clasamentul de top al cazanelor cu combustibil solid cu ardere lungă este Stropuva Mini S8. Modelul cu încărcare manuală a combustibilului este destinat sistemului de încălzire al unei case mici, cabane de vară etc., cu o suprafață de până la 80m2. Caracteristici de proiectare: combustie superioară a combustibilului, aerul este furnizat în zona de ardere printr-o conductă telescopică, funcționare ciclică, reglare automată a alimentării cu aer, cameră mare de încărcare a combustibilului.

Teplodar Kupper Practician 8 8 kW

pro

 • difuzarea este exclusă
 • de dimensiuni mici
 • focar confortabil înclinat adânc
 • capac de protecție-convertizor
 • deschideri de convecție pentru încălzirea suplimentară a camerei
 • control manual și automat
 • tigaie de cenușă încăpătoare
 • grătarul din fontă distribuie aerul în întreaga zonă de ardere
 • echipat cu un shurovka, un poker, o poartă rotativă și un termometru

Minusuri

 • neidentificat

De la 15 300 ₽

Teplodar KUPPER PRACTIC - 8 este proiectat pentru o suprafață de până la 80 mp Cu ajutorul termometrului, care este inclus în kit, este posibil să controlați cu ușurință temperatura lichidului de răcire. Compact, potrivit pentru garaj și cabane de vară.

EVAN WARMOS TK-12 12 kW

pro

 • Preț
 • horn de capăt
 • lemne de foc lungi
 • bine pictat
 • scoop și poker inclus

Minusuri

 • neidentificat

De la 20.000 ₽

Cazanul de apă caldă WARMOS-TK-12 este o opțiune pentru încălzirea încăperilor mici. Forma cilindrică este garantul celei mai mari rezistențe structurale, iar ușa largă este convenabilă pentru încărcarea cărbunelui, a buștenilor și a îndepărtării ulterioare a cenușii. Pentru ca cazanul pe combustibil solid să funcționeze la maximum, se recomandă instalarea unui acumulator de căldură.

Citește și: Termostat cazan cu temporizator + 5 ~ 99 ° C control cazan până la timp 3A Termostat autonom cu senzor cazan cazan

Cazane clasice

Cel mai popular tip de cazane pe combustibil solid este cel clasic. Căldura se răspândește prin arderea combustibililor solizi. Astfel de cazane sunt fabricate din oțel sau fontă. Mai mult, se folosește oțel rezistent la căldură. Cazanele clasice pot încălzi casa și încălzi apa.Acest cazan poate funcționa pe lemn, cărbune, pelete sau turbă. Cea mai profitabilă opțiune este încălzirea cărbunelui. De când se utilizează lemn de foc ca combustibil, procesul de ardere va fi mult mai rapid. Cazanul cu o singură sarcină poate funcționa între 2 și 6 ore.

Cum se alege un cazan pe combustibil solid pentru încălzirea unei case private (15)

Folosind un senzor de temperatură, puteți menține un anumit regim de temperatură și regla clapeta de aer. Dacă temperatura scade, clapeta se va deschide cu ajutorul senzorului. Dimpotrivă, dacă prețul crește, va avea loc o deschidere. Cazanele clasice sunt independente de gaz și electricitate.

Pentru o încălzire mai eficientă, unele modele au ventilator încorporat, panou de control și senzor electronic de control al temperaturii.

Avantajele acestui cazan pe combustibil solid includ:

 1. Selecție largă de producători, modele.
 2. Cost redus al echipamentului.
 3. Tehnologie de fabricație de înaltă calitate.
 4. Ușor de operat.
 5. Costuri reduse de combustibil.
 6. O gamă largă de combustibili.
 7. Nu este necesară o conexiune electrică.

Dar există și câteva dezavantaje:

 1. Combustibil cu autoîncărcare.
 2. Livrarea și pregătirea combustibilului.
 3. Încărcarea frecventă a combustibilului.
 4. Disponibilitatea unui loc unde va fi stocat combustibilul.
 5. Inerția arderii combustibilului.

În ciuda unor deficiențe ale acestui model, acesta este cel mai solicitat datorită eficienței sale ridicate și a costului redus.

Cazane pe lemne și pe pelete

Datorită conținutului ridicat de rășini și umiditate din biomasă (în principal din lemn), problema reducerii puterii cazanului este mai acută. Cu cât temperatura cazanului este mai scăzută, cu atât este mai mare riscul formării condensului și cu atât este mai mare probabilitatea de coroziune a pieselor cazanului.

În cazul utilizării biocombustibililor, cazanele cu combustie superioară devin complet ineficiente, întrucât practic nu se formează gaze combustibile (și mult mai multe dintre ele la arderea lemnului decât la arderea cărbunelui) într-un astfel de cazan nu vor arde. În consecință, eficiența acestor cazane va ajunge cu greu la 30%, ceea ce înseamnă că consumul de combustibil va fi prea mare.

Deci, dacă alegeți lemnul ca combustibil pentru casa dvs., aveți nevoie de un cazan de ardere de jos. Astfel de dispozitive au încă un preț foarte ridicat, deoarece sunt fabricate din materiale rezistente la căldură de înaltă calitate, deoarece gazul arde la temperaturi foarte ridicate. Eficiența acestor cazane ajunge la 80%, ceea ce este foarte, foarte bun.

Din păcate, acest lucru ne aduce din nou la problema puterii excesive a unui astfel de cazan, când vine vorba de o casă mică, bine izolată. Eficiența ridicată a cazanului devine o sabie cu două tăișuri - la urma urmei, trebuie să reduceți puterea dispozitivului și să vă gândiți din nou la problemele legate de coroziune. Există o cale de ieșire din această situație?

Desigur că există. O parte din energia generată în timpul arderii poate fi redirecționată cu ușurință către acumulatorul de căldură. Acesta ar putea fi un rezervor mare de apă, zidărie sau chiar un rezervor de nisip - dacă sunteți suficient de curajos pentru a lua decizia. Arderea eficientă a lemnului într-un cazan de încălzire, în special într-o casă cu izolație termică bună, necesită eliberarea rapidă a unei cantități mari de energie generată în timpul funcționării optime a cazanului. Cea mai bună soluție ar fi utilizarea unui rezervor suplimentar de apă numit acumulator de căldură. Datorită lui, un cazan complet încărcat poate funcționa câteva ore la o putere nominală, care poate depăși semnificativ curentul necesar în incintă. Acest lucru nu duce la supraîncălzirea casei, deoarece excesul de energie se acumulează în acumulatorul de căldură, datorită capacității mari de căldură a apei. Lichidul de răcire este furnizat radiatoarelor sistemului de încălzire nu direct de la cazan, ci de la un acumulator de căldură cu un amestec de lichid de răcire de pe linia de retur folosind o supapă cu trei căi.

Controlul și gestionarea automată a puterii de încălzire sunt efectuate de un controler cu un senzor de temperatură, care, utilizând o supapă cu trei căi, modifică raportul lichidului de răcire.

Într-un rezervor bine izolat, apa se răcește încet, prin urmare, poate alimenta sistemul de încălzire timp de câteva ore după ce tot combustibilul din cazan s-a ars. În plus, dacă utilizați un rezervor de mare capacitate (până la 1000 de litri), va exista suficientă apă în sistem pentru a preveni fierberea acestuia.

Problema cu un astfel de sistem, în primul rând, este costul acestuia. La urma urmei, instalarea unui acumulator de căldură și așezarea conductelor de încălzire, pe lângă un cazan pe combustibil solid, adaugă o cantitate semnificativă la prețul căldurii din casă. În plus, nu fiecare casă are un loc pentru o structură atât de mare. De fapt, astfel de cheltuieli de bani și spațiu trebuie calculate chiar în etapa de proiectare a clădirii, iar proprietarul casei trebuie să fie pregătit mental și financiar pentru astfel de dificultăți. Este demn de remarcat, totuși, că instalarea unui sistem de încălzire complet este cea mai inteligentă abordare posibilă. Nu are sens să cumperi un cazan scump și să-l forțezi să-ți încălzească singur casa - funcționarea cazanului sub puterea nominală, așa cum s-a spus de mai multe ori, duce la defectarea acestuia.

Cu toate acestea, în acest caz, există o alternativă. Cea mai bună soluție este un cazan pe peleți - costă mai mult decât un cazan pe lemne, iar materiile prime pentru acesta sunt, de asemenea, mai scumpe, dar, în cele din urmă, un astfel de sistem de încălzire nu necesită investiții suplimentare în instalarea unui acumulator de căldură cu toate consecințele care rezultă.

Eficiența unui cazan pe peleți este mai mare, lucrul cu acesta este mult mai puțin laborios. Ca și în cazul cazanelor automate pe cărbune, combustibilul este furnizat în porțiuni mici, care pot fi ajustate pentru a obține un echilibru între nivelul de încălzire cerut și cerințele tehnice pentru puterea cazanului. În plus, un astfel de cazan vă permite să economisiți combustibil fără a cheltui o parte din acesta la re-aprindere, așa cum este cazul cazanului pe cărbune, deoarece peletele se aprind aproape instantaneu. Apoi, când temperatura din sistem a atins nivelul dorit, regulatorul din cazan își oprește funcționarea, următoarea porție de combustibil arde complet și nu mocnește ca în cazul cărbunelui, adică o astfel de schemă funcționarea elimină practic pierderile de combustibil. Pentru a aprinde combustibilul granular într-un astfel de cazan, este suficient un încălzitor electric, care este controlat de controler. Prin urmare, cazanul poate fi acționat intermitent fără intervenția utilizatorului.

Funcționarea cazanului pe peleți este ciclică și, prin urmare, eficiența de funcționare ajunge la 80%. Indicatorii pentru cazanele pe cărbune sunt mai mici în medie.

Cazanele pe lemne sunt, în general, concepute nu numai pentru arderea combustibilului solid, ci și pentru arderea componentei sale gazoase. Deci, funcționează foarte eficient, cu condiția ca sistemul de încălzire al casei să poată primi o cantitate mare de căldură de la ei într-o perioadă scurtă de timp.

Cazane cu ardere lungă

Cazanele cu ardere lungă pot funcționa pe diferite tipuri de combustibil: lemn, rumeguș, burghiu, cărbune etc. Dar există modele care sunt concepute pentru a lucra pe lemn. Acestea diferă de alte cazane prin materialul din care este fabricată camera de ardere, precum și prin sistemul de alimentare cu aer.

Cum se alege un cazan pe combustibil solid pentru încălzirea unei case private (16)

O sarcină poate fi de 50 kg de combustibil, iar timpul de ardere al lemnului de foc variază de la 12 la 48 de ore. Dacă se folosește cărbune ca combustibil, atunci va arde de la 4 la 7 zile. Dacă reduceți rata de ardere a combustibilului, puterea cazanului va scădea. Această opțiune este potrivită pentru înghețuri ușoare.

Combustibilul arde de sus în jos. Prin urmare, aceste cazane funcționează mult timp cu o singură sarcină.

Cazanele cu ardere lungă au următoarele avantaje:

 1. Cost redus al cazanului în comparație cu cele de piroliză.
 2. Combustie lungă a combustibilului.
 3. Nu depind de sursa de alimentare.
 4. Cenușa nu trebuie îndepărtată mai des de 2-3 ori pe lună.
 5. Reglarea puterii este profundă, spre deosebire de cazanul clasic.

Dezavantajele includ:

Citește și: Telecomandă a încălzirii unei case de țară
 1. Eficiență redusă.
 2. Instalarea unei pompe de circulație.
 3. Cazanul funcționează într-un ciclu complet. Aceasta înseamnă că este imposibil să adăugați combustibil echipamentelor.

Când schimbați arzătorul, puteți trece cu ușurință la un alt tip de combustibil. Pentru a face acest lucru, este necesar să schimbați arzătorul și apoi să reconfigurați automatizarea.

Cazane cu alimentare automată de combustibil

Astfel de cazane sunt destul de populare pentru încălzirea caselor private. Cu ajutorul unui șurub sau buncăr de transport, combustibilul este alimentat automat. Combustibilul arde cu o singură încărcare de la 3 la 10 zile. Cazanele cu alimentare automată de combustibil sunt extrem de eficiente. Poate fi de 85%.

Cum se alege un cazan pe combustibil solid pentru încălzirea unei case private (17)

Pentru o funcționare sigură, este necesar să instalați cazanul într-o cameră separată și să instalați un colector ignifug. Acest cazan are un cost ridicat și este, de asemenea, dependent de rețeaua electrică. Ca combustibil, puteți utiliza: lemn sau alte pelete de materiale combustibile și cărbune granular. Un astfel de combustibil este mai scump decât altele.

Pentru a preveni supraîncălzirea cazanului, este necesar să umpleți treptat focarul cu lemne de foc. Din moment ce se aprind rapid, acest lucru duce la eliberarea unei cantități mari de căldură. Dacă folosiți cărbune ca purtător de căldură, atunci acesta arde încet și treptat. Prin urmare, temperatura din cuptor va fi aceeași pe toată durata arderii.

Beneficii

Principalul avantaj al unui cazan pe combustibil solid este o economie vizibilă în bani cheltuiți pentru încălzirea unei case private. Astfel de indicatori sunt atinși datorită eficienței ridicate a unității.

Sistemul de alimentare cu combustibil solid este destul de simplu din punct de vedere tehnologic, astfel încât instalarea echipamentelor poate fi realizată singură, fără implicarea unei echipe de instalatori.

Materiale netoxice ecologice de origine naturală sunt utilizate ca combustibil: cărbune, lemn, pelete etc. Disponibilitatea și costul relativ scăzut al materialelor combustibile pot reduce semnificativ costurile financiare ale încălzirii.

Cum se alege un cazan pe combustibil solid pentru încălzirea unei case private (18)

Funcționarea unui cazan pe combustibil solid este complet autonomă și nu depinde de disponibilitatea gazului sau a electricității. Instalarea unui astfel de echipament ar fi ideală în locurile în care există întreruperi regulate ale alimentării cu gaze și electricitate.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated: 05/05/2023

Views: 5769

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.