Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (2023)


Avantajele unui cazan pe lemne

Când vine vorba de utilizarea lemnului de foc ca combustibil, nu ne referim la încălzirea învechită a sobelor, ci la echipamente moderne de înaltă calitate - cazane de încălzire cu combustibil solid pentru uz casnic. Astfel de unități arată frumos la exterior și au, de asemenea, o eficiență ridicată - aproximativ 70-90%. Acest lucru se datorează faptului că designul lor se bazează pe ultimele evoluții ale oamenilor de știință.

Multe țări cu climă rece sunt angajate în producția și vânzarea cazanelor de încălzire pe lemne. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a minimiza consumul de combustibil și a crește eficiența echipamentelor.

Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (1)

Comparativ cu unul pe gaz, un cazan de încălzire pe lemne are o serie de avantaje:

 • prețul lemnului de foc este de aproximativ 1,5-2,5 ori mai mic decât gazul natural;
 • instalarea cazanelor pe lemne nu necesită obținerea autorizațiilor de la serviciul de gaz și inspecția de incendiu, precum și notificarea vecinilor;
 • sub rezerva achiziționării unui cazan de încălzire pe lemne de înaltă calitate, acesta poate fi încălzit și cu pelete, așchii de lemn și chiar cărbune;
 • designul cazanelor pe lemne le permite să funcționeze indiferent de conexiunea la rețeaua electrică;
 • prezența automatizării într-un cazan pe lemne vă permite să reduceți consumul de combustibil prin reducerea frecvenței descărcărilor;
 • de multe ori un cazan pe lemne este echipat cu o plită care poate fi folosită pentru a găti sau încălzi alimentele;
 • echipamentele combinate pe lemne permit nu numai încălzirea casei, ci și încălzirea apei.

Tipuri de cazane pe combustibil solid

Cazanul de încălzire cu combustibil solid poate fi fabricat din oțel sau fontă. În funcție de acest lucru, echipamentul va avea caracteristici diferite.

Citește și: Încălzitor de apă Ariston: caracteristici de funcționare și autoreparare
ProprietățiCazan din fontăCazan de oțel
DurabilitateCazanele din fontă sunt mai durabile și au un transfer de căldură crescut. Cu toate acestea, au și un dezavantaj - fragilitatea structurii, care se manifestă mai ales atunci când este supraîncălzită. Prin urmare, este atât de important să monitorizați nivelul apei din sistemul de încălzire.Cazanele din oțel au o rezistență superioară cazanelor din fontă, dar au și un dezavantaj semnificativ - susceptibilitate la procesele corozive cu contact constant cu apa.
ProiectaPentru a răci un cazan de încălzire din fontă, este necesar să umpleți sistemul cu apă proaspătă și rece.Bobina este situată în interiorul cazanului. Dacă temperatura depășește valoarea limită, se deschide o supapă termostatică specială și apa rece umple recipientul.
AsamblareAsamblarea este manuală. Diferitele părți ale schimbătorului de căldură din interiorul carcasei sunt conectate în siguranță prin știfturi de oțel.Corpul este sudat. Dacă aparatul este foarte fierbinte, cusăturile de sudură pot fi deteriorate.
Ușa focaruluiEste instalată o garnitură termoizolantă, care nu permite ușii să se încălzească foarte tare.Există un element de apă de răcire pe ușa căminului.
CurățareCazanele din fontă sunt curățate manual.Sunt disponibile supape fluture speciale.

După tipul de încălzire a camerei, cazanele pe combustibil solid sunt împărțite în apă și aer. Dispozitivele de apă caldă sunt mai populare, sunt conectate la o conductă de încălzire prin care circulă apa. În acest caz, apa este cea care transferă căldura în aerul de acasă. Cazanele cu combustibil solid funcționează ca o sobă convențională, spațiul înconjurător este încălzit direct din corpul dispozitivului.

La vânzare puteți găsi cazane pe combustibil solid cu unul sau două circuite de încălzire.Un circuit este utilizat pentru încălzirea spațiilor unei case private, al doilea este conceput pentru a pregăti apa caldă pentru nevoile menajere și economice. În acest caz, alimentarea cu apă caldă poate fi organizată și cu ajutorul unui dispozitiv cu un singur circuit. Pentru aceasta, un cazan de stocare a încălzirii indirecte este tăiat suplimentar în sistemul de încălzire, care poate fi oprit dacă nu este nevoie de apă caldă. O astfel de schemă necesită costuri suplimentare pentru achiziționarea și instalarea unui cazan de depozitare.

Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (2)
Cazan modern pe combustibil solid

Cazanele cu combustibil solid cu dublu circuit sunt cele mai convenabile și practice dispozitive de încălzire. Acestea vă permit atât să încălziți casa, cât și să organizați sistemul de apă caldă menajeră. Vara, când nu este nevoie de încălzire, acesta poate fi pur și simplu oprit, iar cazanul la putere minimă va funcționa doar pentru încălzirea apei.

Conform principiului de funcționare, cazanele pe combustibil solid sunt împărțite în cazane clasice și pe gaz. În dispozitivele clasice, lichidul de răcire este încălzit de la arderea combustibilului, iar produsele de ardere sunt îndepărtate cu ajutorul unui coș de fum. Cazanele care generează gaz (sau piroliză) pentru încălzirea lichidului de răcire folosesc energia de ardere nu numai a combustibilului, ci și a gazului rezultat, ceea ce crește semnificativ eficiența unității.

Principiul unui cazan generator de gaz cu combustibil solid este după cum urmează: există două camere în corpul său, una dintre ele este umplută cu combustibil, în timpul arderii căreia este eliberat gaz, care, de asemenea, arde, dar deja într-o altă cameră. Astfel de cazane au o mulțime de avantaje:

Mai mult Eficiență ridicată
în comparație cu dispozitivele convenționale.
Uscare suplimentară a lemnului de foc
sau combustibil comprimat.
În timpul funcționării cazanului, mai puțin funingine și murdărie
ceea ce înseamnă că aparatul poate fi curățat mai rar.
Evidențierea Substanțe dăunătoare
în mediu
nesemnificativ
.
Ventilator
integrat în sistem facilitează pornirea cazanului și previne fumul din camera cazanului.

Prețul unui cazan de încălzire pe combustibil solid depinde de capacitatea acestuia și de producător.

Cazanele moderne cu combustibil solid au un buncăr special pentru combustibil, care permite încărcarea și utilizarea acestuia timp de câteva zile. În acest caz, alimentarea cu combustibil a cuptorului se efectuează în modul automat. Un astfel de cazan nu necesită umplerea combustibilului în fiecare zi, ceea ce simplifică foarte mult funcționarea acestuia.

Durata medie de viață a unui cazan pe combustibil solid este de zece ani. Cu toate acestea, sub rezerva regulilor de funcționare și întreținere în timp util, acesta poate funcționa corect timp de treizeci de ani.

dezavantaje

Desigur, cazanele pe combustibil solid nu sunt lipsite de unele dezavantaje. Dacă cumpărați echipamente mai ieftine, va trebui să aruncați lemne de foc în el la fiecare 2-4 ore. Prin urmare, nu îl puteți lăsa nesupravegheat. În plus, aveți nevoie de un loc pentru depozitarea combustibilului, cum ar fi grămezi de lemn sau magazii speciale.

Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (3)

Cazanele pentru încălzirea lemnului pentru casă sunt sensibile la calitatea combustibilului - lemnul trebuie să fie absolut uscat, altfel eficiența dispozitivului se va reduce la jumătate. Desigur, echipamentele de înaltă tehnologie, echipate cu automatizare pentru livrarea combustibilului și controlul temperaturii, pot face față unei astfel de probleme. Cu toate acestea, este destul de scump.

Să luăm în considerare mai detaliat principalele tipuri de cazane pe lemne pe baza factorului de preț.

Segment de preț scăzut al cazanelor de încălzire pe lemne

În primul rând, merită să luați în considerare un cazan cu lemne de casă pentru încălzirea unei case. Economii semnificative de costuri se realizează prin achiziționarea de componente individuale (tablă și țevi), mai degrabă decât un produs finit. Deși nu va fi atât de ușor să asamblați o astfel de unitate cu propriile mâini, cu toate acestea, cu o execuție adecvată și o alegere reușită a unui model, eficiența unui cazan pe lemne de casă poate ajunge la 70-80%.

Cea mai simplă soluție ar fi un design standard al cazanului cu foc inferior.Se compune dintr-o cameră de ardere, o tigaie de cenușă, o jachetă de apă sau un registru, un regulator de tiraj și un coș de fum. Dacă alegeți un design mai complicat, atunci acesta poate avea tot felul de supape, turbine de fum sau camere de ardere a minei. Dacă doriți, puteți face un cazan chiar și cu un tip de combustie superioară.

Citește și: Instalare personalizată a unui cazan pe lemne într-o baie

Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (4)

Este demn de remarcat faptul că principalul dezavantaj al unui cazan de casă pentru încălzirea unei case private pe lemn este rata mare de combustie. Cazanul se încălzește foarte repede, se încălzește foarte mult în casă și, după doar câteva ore, sistemul se răcește. Pentru a face față acestei probleme, unii maeștri instalează un fel de baterie - un recipient cu apă, în care depozitează o sursă de apă caldă. Transfera caldura uniform in sistem si asigura o temperatura confortabila pentru o lunga perioada de timp. În unele cazuri, volumul unui astfel de container ajunge la 2-3 tone.

Cu toate acestea, astfel de opțiuni sunt acceptabile numai pentru cei cărora le place să lucreze cu mâinile și au suficient timp pentru asta. Toate celelalte preferă să cumpere produse ieftine din fabrică de la producătorii autohtoni.

Vă rugăm să rețineți că este mai bine să achiziționați un cazan gata pregătit nu de la meșteri, ci de la producători de încredere cu echipamente de înaltă calitate și facilități de producție. Faptul este că, într-un mediu industrial, calitatea potrivirii sudurilor este mult mai mare decât se poate face acasă. Metoda de vopsire și calitatea vopselelor și lacurilor sunt, de asemenea, importante - vopselele rezistente la căldură concepute pentru temperaturi ridicate sunt utilizate în producție.

De regulă, un cazan ieftin cu lemne are o structură simplă și este fabricat din tablă de oțel. Este de dorit ca grosimea sa să fie de cel puțin 4 mm. În ceea ce privește puterea, poate fi destul de mare - nu afectează prețul. Dezavantajele echipamentelor din segmentul de preț mai mic sunt durata lor de viață și consumul de combustibil. De obicei, produsele din fabrică sunt proiectate pentru 5-10 ani de muncă.

Cu toate acestea, sub rezerva unei utilizări nu foarte intensive și a accesului gratuit la cherestea, astfel de echipamente pot fi achiziționate.

Cazane de piroliză cu combustibil solid

Pentru a optimiza consumul de combustibil și a crește eficiența, au fost dezvoltate cazane de încălzire pentru combustibil solid cu piroliză. În ciuda similarității proceselor care au loc în interiorul structurii, principiul lor de funcționare diferă de modelele descrise de ardere directă.

Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (5)
Proiectare cazan piroliză

Astfel de cazane pe combustibil solid pentru alimentarea cu apă caldă se mai numesc și cazane pe gaz. Principiul lor de funcționare nu se bazează pe arderea directă a lemnului de foc, ci pe formarea unui amestec volatil. Cu un efect de temperatură relativ mic asupra lemnului și cu un debit minim de oxigen, are loc procesul de ardere a acestora. Ca rezultat, se formează așa-numitul gaz din lemn. Ridicându-se prin canale speciale, intră în camera de ardere, unde se amestecă cu fluxul de aer și se aprinde.

Avantajul funcționării cazanelor de încălzire pe gaz pentru o casă pe combustibili solizi este consumul economic de combustibil. În medie, un lot de lemn de foc este suficient pentru 12-18 ore de muncă. În plus, cazanele din fontă de piroliză pentru alimentarea cu căldură a combustibilului solid se caracterizează prin următoarele calități:

 • Conexiune electrica... Pentru o funcționare eficientă, cazanul trebuie să fie echipat cu un ventilator sau o turbină (rare);
 • Calitatea combustibilului... Înainte de încărcare, lemnul trebuie să treacă printr-o etapă de uscare. Umiditatea optimă pentru încălzirea unei căsuțe private cu combustibil solid ar trebui să fie de 8-10%;
 • Volumul minim de monoxid de carbon... Majoritatea sunt arși în camera secundară. Datorită acestui fapt, atunci când se calculează un cazan pe combustibil solid, este posibil să se prevadă un coș cu un diametru mai mic.Dar trebuie izolat, deoarece există o mare probabilitate de condens pe suprafața sa;
 • Tipuri de combustibil... Dispozitivul unui cazan de piroliză pe combustibil solid este realizat în așa fel încât să poată fi folosite bușteni, rumeguș și deșeuri de lemn. Este important ca acestea să aibă nivelul adecvat de umiditate și să nu conțină impurități străine.

Pentru a regla puterea cazanelor de încălzire cu combustibil solid, faceți-le, puteți conecta un ventilator la unitatea de comandă. Acesta va regla puterea dispozitivului în funcție de temperatura interioară și exterioară. În acest fel, puteți reduce consumul de combustibil și optimiza performanțele de încălzire.

Este posibil să se îmbunătățească caracteristicile unui cazan de încălzire cu combustibil solid generat de gaz, prin căptușirea suprafeței sale exterioare. Acest lucru va reduce pierderile de căldură ale structurii.

Segmentul de preț mediu al cazanelor de încălzire pe lemne pentru o casă privată

Cazanele de la producătorii autohtoni, precum și produsele din Germania, Lituania, Polonia, Republica Cehă și Slovacia, sunt prezentate cumpărătorului pe segmentul de preț mediu. Puteți achiziționa un cazan de oțel pentru încălzirea apei pe lemn, a cărui eficiență va ajunge la 90%. Cazanele din fontă se găsesc și în acest segment. De obicei, corpurile lor sunt alcătuite din secțiuni întregi, ceea ce face mai ușoară asamblarea echipamentului la fața locului. Acest design simplifică și procesul de reparație prin simpla înlocuire a secțiunii.

Printre avantajele carcaselor din fontă se numără rezistența lor la orice tip de coroziune, care prelungește semnificativ durata de viață a echipamentului. Cu toate acestea, fonta este destul de fragilă - nu suportă deteriorările mecanice și modificările de temperatură. Prin urmare, lemnul de foc rece nu poate fi încărcat într-un cazan din fontă.

Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (6)

Citește și: Instalați Master Flash pentru trecerea conductei prin acoperiș cu o pantă de 25 de grade

În ceea ce privește oțelul, nu se teme de deteriorările mecanice și de modificările de temperatură. Și cu condiția ca anumite substanțe să fie adăugate lichidului de răcire, nici nu se va teme de oxidare. Principalul dezavantaj al unui cazan din oțel este că oțelul arde rapid. Atunci când alegeți un cazan, asigurați-vă că acesta este fabricat din metal rezistent la căldură.

La selectarea capacității echipamentului, merită să lăsați o marjă de 25-30%. Faptul este că valoarea standard a puterii de 1 kW la 10 m2 este destul de aproximativă și se aplică numai pentru o casă preîncălzită, cu o izolație termică bună. În plus, dacă un cazan de încălzire cu abur pe lemne nu funcționează la limita de putere, atunci va dura mult mai mult.

Cazane cu ardere lungă

Această categorie include cele mai moderne și mai economice unități - cazane cu tip de combustie de piroliză. Pe o singură încărcare de lemn de foc, pot lucra până la 40 de ore, iar dacă se folosește cărbune, până la 5 zile. Cel mai reputat producător de astfel de dispozitive este cel lituanian. Cazanele lor arată frumos la exterior, au o formă alungită și nu aglomerează încăperea. Prețul unui astfel de echipament depinde de capacitate.

Cazane pe combustibil solid cu ardere lungă pentru încălzire (7)

Particularitatea cazanelor de piroliză este că în procesul de ardere a lemnului se generează gaz de piroliză care intră într-o cameră separată. Arzând, generează o cantitate mare de energie termică. Abia după aceasta combustibilul solid arde. Datorită acestui mecanism, cazanele cu piroliză sunt cele mai economice și consumă de 1,5 ori mai puțin combustibil. Cu condiția să se utilizeze lemn foarte uscat, cazanul poate funcționa fără încărcare suplimentară timp de până la 12 ore.

Cel mai bun cazan pe lemne cu un singur circuit

Unitățile cu un singur circuit au o ieșire de lichid de răcire și o intrare (retur). Apa încălzită de pe peretele schimbătorului de căldură intră în linie pentru a încălzi radiatoarele din incintă.
Pot fi utilizate pentru obținerea apei calde menajere dacă este instalat un cazan.

Avantajele și dezavantajele unui cazan cu un singur circuit trebuie luate în considerare în comparație cu produsele cu două ieșiri principale (dublu circuit).

pro

 • o opțiune mai ieftină dacă clădirea nu necesită alimentare cu apă caldă;
 • Eficiența este mai mare;
 • s-ar putea să nu depindă de disponibilitatea energiei electrice (autonome), dacă nu sunt instalate echipamente suplimentare, alimentate cu energie electrică;
 • atunci când este utilizat pentru a obține alimentare cu apă caldă și prezența unui cazan, fluxul de apă încălzită în robinet fără întârziere și fără temperaturi extreme.

Minusuri

 • în cazul utilizării acestui tip de echipamente, pentru a crea alimentare cu apă caldă, este necesară instalarea unui cazan, ceea ce presupune achiziționarea de echipamente suplimentare, ceea ce înseamnă o creștere a prețului și o creștere a suprafeței ocupate de instalație.
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated: 15/04/2023

Views: 5771

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.